avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi

De la ora 11:00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații

Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident cu un motociclist care vrea despăgubiri de ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident cu un motociclist care vrea despăgubiri de la mine, chiar dacă am RCA. Pot fi obligat să le plătesc eu?

buna seara am si eu o problema am facut un accident cu un motociclist .politia a zis ca eu sunt vinovat si mi-a facut dosar penal. conducatorul motorului are cateva probleme de sanatate de la politie am aflat ca are clavicula fracturata .azi am fost la el acasa sa ma interesez de el si familia lui ma luat ca s-a agravat si ca ei vor sa ma dea in judecata pentru dezpagubiri ..... eu am rca valabil ....dar ei nu vor rca ei vor ca eu sa platesc tot .......ce e de facut?
Ultima modificare: Duminică, 15 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 09:25, 7 Mai 2018
Soferul vinovat este raspunzator pentru a repara daunele rezultand din delictul civil, fiind debitorul principal. Asiguratorul este fidejusorul sau in virtutea legii pentru aceste obligatii. Daca vinovatul/debitor plateste singur pentru dauna produsa, de unde rezulta dreptul debitorului de a se indrepta impotriva fidejusorului pentru platile facute creditorului sau (victima)? Sigur nu din codul civil. S-a schimbat ceva in reglementarile de asigurari RCA?
Existand un dosar penal motociclistul in calitate de parte vatamata va trebui sa isi exprime pretentiile. Instanta de judecata va stabili cuantumul despagubirii si cine are obligatia de a o plati.
ing. Ioan Ciobanu
LEGE nr. 132 din 31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru
prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie

Art. 23 Alin ( 3 )
"Despăgubirile se plătesc asiguraţilor dacă aceştia dovedesc că au despăgubit
persoanele prejudiciate şi despăgubirile nu urmează să fie recuperate potrivit
prevederilor art. 25."

Cornelia Dayes a scris:

Soferul vinovat este raspunzator pentru a repara daunele rezultand din delictul civil, fiind debitorul principal. Asiguratorul este fidejusorul sau in virtutea legii pentru aceste obligatii. Daca vinovatul/debitor plateste singur pentru dauna produsa, de unde rezulta dreptul debitorului de a se indrepta impotriva fidejusorului pentru platile facute creditorului sau (victima)? Sigur nu din codul civil. S-a schimbat ceva in reglementarile de asigurari RCA?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier soldat cu deces vostinarcornel vostinarcornel buna seara.Ma numesc Cornel ,sunt din Arad.As avea nevoie de ajutorul dvs. in legatura cu un accident soldat cu deces.,v-am contactat din partea familiei ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca nu platesc pretentiile victimei accidentate? nutza nutza am accidentat o persoana pe trecerea de pietoni,iar medicul legist i-a dat f multe zile de ingrijiri medicale,intre 130-140 zile,nu ne-am putut impaca,am ajuns ... (vezi toată discuția)
Accident si asigurari adinaciosescu adinaciosescu Buna ziua.As dori sa stiu daca asigurarea RCA plateste (acopera ) spitalizarea in cazul vatamarilor corporale din culpa cu 24 de zile de spitalizare si in ce ... (vezi toată discuția)