avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata partiala

la pensionarea anticipata partiala mai aidreptul sa ai alte venituri ?
Cel mai recent răspuns: eugeniaszilagyi , utilizator 18:59, 15 Aprilie 2018
Legea 263/2010

Art.118

(1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, așa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, următoarele categorii de pensionari:

a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaș, prevăzuți la art. 84 lit. a) și b).
e) pensionarii care realizează venituri în calitate de consilieri locali sau județeni.

(1^1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu excepția celor realizate din situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I sau II de invaliditate, precum și pensionarii de urmaș încadrați în gradul I sau II de invaliditate;
b) pensionarii de invaliditate încadrați în gradul III de invaliditate, precum și copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;
c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parțiale;
d) soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș.

(1^2) În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.

(2) Soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș, poate cumula pensia cu venituri din activități dependente, aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II, dacă acestea nu depășesc 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata fara penalizare Lapadatescu Lapadatescu Daca am pensie anticipata fara penalizare ( peste 42 de ani de cotizatie) pot sa mai lucrez? (vezi toată discuția)
Munca dupa pensie anticipata ella.tudor ella.tudor Asistent medical ,pensie anticipata partial,v@rsta 57,7 ani si vechime 39 ,2 ani.Dupa obtinerea pensiei anticipata partial din sector stat se mai poate lucra ... (vezi toată discuția)
Plata pensie anticipata wallerik wallerik sunt administrator al unei firme ,cu o indemnizatie lunara de 2000 lei incepand cu luna martie 2019 m-am pensionat ,beneficiind de pensie anticipata ... (vezi toată discuția)