Sunt un administrator al unui srl cu asociat unic (tot in persoana mea). In urma cu 7 ani Fiscul a executat toate bunurile firmei. Firma nu a mai avut activitate si am depus balantele lunar pana in 2006. In iunie 2007 Fiscul a emis o decizie prin care mi se atragea raspunderea solidar cu firma ptr o suma care a ajuns la 270.000 RON. Nu s-a introdus contestatie in termenul de 15 zile acordat pe decizie. In decembrie 2007 s-a declansat procedura de inchidere a firmei pe legea 85. Fiscul a inceput urmarirea mea ca persoana fizica prin emiterea unui act de executare a conturilor si cererea catre firma unde lucrez ptr retinerea si virarea catre buget a 25% din veniturile mele. Am angajat un avocat si am contestat acest act. Dupa un an am castigat acest proces dar nu am obtinut anularea deciziei de atragere a raspunderii mele ca asociat. In acest moment s-a terminat si inchiderea firmei pe legea 85 cu recomandarea lichidatorului ca nu exista elemente care sa determine atragerea raspunderii administratorului. Asteptam pronuntarea. In urma cu 3 saptamani Fiscul a emis un sechestru asigurator pe apartamentul bun comun cu sotia. Am contestat in termen acest fapt.
Cum pot sa mai atac decizia de atragere a raspunderii mele ca administrator si daca o instanta da o solutie pe legea 85 care nu gaseste elemente care sa atraga raspunderea poate influenta cumva ?
Am verificat in decizia fiscului si ei au decis atragerea raspunderii in baza art. 27 alin. 1 din OG 92/2003 republicat. Citez : "...s-a constatat ca prin nedepunerea situatiilor financiare semestriale si anuale la care sunt incluse elemente patrimoniale ale debitorului s-a ascuns cu rea credinta organelor de excutare silita patrimoniul debitorului de cele relatate mai sus se face vinovat... administratorul societatii."
Timp de 2 ani nu am mai depus situatiile lunare si anulae la fisc - 27 aln 1b.
Firma nu mai avea activitate iar patrimoniul a fost vandut la licitatie de catre fisc. Dupa licitatie, nu am mai avut activitate.
Art. 27 al.1 lit b spune altceva si anume ca in calitate de asociat si administrator ati provocat insolvabilitatea firmei prin instrainarea sau ascunderea cu rea credinta a bunurilor mobile si imobile ale societatii.
Deci nu faptul ca nu ati depus situatiile lunare la fisc, este motivul emiterii acelei decizii.
Dar de ce nu formulati plangere penala impotriva celor care au emis decizia , pe motivul ca aceasta contine date false si reprezinta un abuz in serviciu si apoi sa suspendati pana la solutionarea penalului?
Eate singurul motiv din decizie. Ideea este interesanta, dar nu este tarziu ptr asta ?
In principiu daca voi avea o solutie definitiva in procesul de faliment pe 85 unde se specifica ca nu sunt elemente care sa atraga raspunderea asociatului, as putea sa ma bazez pe ea si sa atac cum ati propus.
Ieri am primit comunicarea prin care se accepta falimentul. In comunicare este mentionat de cateva ori ca lichidatorul nu recomanda atragerea raspunderii administratorului. In dosarul de faliment, au fost doi creditori : ANAF-ul si AVAS-ul. Reprezentantul ANAF-ului, care are de incasat 95% din datorie a fost de acord cu inchiderea firmei pe 85, AVAS-ul a tot cerut atragerea raspunderii adm dar lichidatorul a demonstrat ca nu sunt elemente care sa impuna acest lucru, drept ptr care, instanta a decis ca nu sunt elemente...