avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat cu afecțiune psihică. Cum se procedează ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat cu afecțiune psihică. Cum se procedează legal în asemenea cazuri?

Buna ziua, am rugamintea de a ma ajuta in urmatoarea situatie, nevand informatii in acest domeniu sau o baza legala. Intrebarile sunt urmatoarele:

1) Din punct de vedere legal, o firma poate da afara un angajat care a fost diagnosticat cu schizofrenie?
2) Daca esti diagnosticat cu schizofrenie sau tulburare bipolara, te mai poti angaja?
3) Este necesar sa duci la angajator acte doveditoare acestei boli sau sa faci examen de medicina muncii suplimentar care sa ateste ca esti apt de munca?

Mutumesc in avans.
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:05, 19 Aprilie 2018
Conform prevederilor HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor. medicul specialsit de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale este cel care stabileste aptitudinea in munca a lucratorului, dupa caz, in urma unei examinari medicale pentru angajare sau a unei examinari medicale periodice. Medicul emite fisa de aptitudine pe care mentioneaza apt/ inapt/ apt conditionat pentru locul de munca ....
Decizia medicului este luata si in functie de riscurile profesionale existente la locul de munca, riscuri bifate de angajator in cererea de angajare cu care lucratorul este trimis la medic.
Daca pentru locul de munca ,,,, in urma examinarii medicale a lucratorului in baza unei fise din anexa 1 la HG nr. 355/ 2007 rezulta ca lucratorul sufera de afectiuni care sunt contraindicate, medicul va scrie "inapt" in fisa de aptitudine.
Angajarea depinde de locul de munca, de riscurile profesionale existente la locul de munca, de contraindicatiile din fisa de examinare medicala.
Actele medicale emise de medici specialisti se prezinta medicului specialsit de medicina muncii pentru avizare si/ sau pentru consemnare in dosarul medical al salariatului.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ CristianaGh

1. Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.

2. O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.

3. Legea 319/2006, art.13:
În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
....
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să
asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării.

.....

Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare persoana cu handicap accentuat ca agent de paza Iosif4 Iosif4 Buna seara am handicap accentuat de gradul accentuat pot lucra ca pază? Grad2 de handicap accentuat (vezi toată discuția)
Director cu schezofrenie paranoidă Ovidiu Donciu Ovidiu Donciu Un cetăţean al României, pensionat de o comisie legală, în baza unui certificat medical pe care scrie schezofrenie paranoidă, eliberat de un doctor ... (vezi toată discuția)
Sufar de astm bronsic. pot fi declarat inapt in fisa de evaluare de la medicina muncii in cazul unui consult pentru angajare? RolandSachelarescu RolandSachelarescu Buna ziua. Azi am o programare pentru examenul de medicina muncii la un job foarte bine platit. Este un job de birou, conditii normale de munca. Nu am de gand ... (vezi toată discuția)