avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral in instanta; vanzarea bunuuli prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral in instanta; vanzarea bunuuli prin invoiala sau la licitatie

Iata speta: In aprilie 2008 am deschis partaj succesoral partaj judiciar in calitate de sotie supravietuitoare, actionand in judecata soacra si cele 2 surori ale sotului. Conform legii am dreptul la o o treime cota-parte din masa succesorala(un apartament, bun al sotului inainte de casatorie, fara copii). S-a efectuat in aug 2009 expertiza imobiliara. Nu mi-am dorit bunul in natura, doar achitarea sultei de catre celelalte parti. Celelalte parti au dorit initial bunul integral dar dupa stabilirea valorii bunului, nu au mai dorit acest lucru. Instanta a dispus in oct 2009 vanzarea bunului prin buna invoiala pt ca apoi la termenul din dec 2009 sa se stabileasca un executor judecatoresc daca nu se realizeaza invoiala.
1. Avocata m-a asigurat de a lungul procesului ca nu voi avea nimic de pierdut si daca se ajunge in licitatie deoarece , din valoarea bunului vandut chiar si la al treilea termen de licitatie(unde se stie se ajunge la 1/2 din valoarea bunului evaluat), mai intai se acorda sotiei supravietuitoare cota de o treime din valoarea initiala a bunului si apoi ce ramane celorlalte parti. (mai precis, la un bun evaluat la 30 000 euro, cu o cota de o treime de 10 000 euro, la al treilea termen de licitatie cand se va vinde cu 15 000 euro, eu primesc cei 10 000 euro iar restul partilor doar 5000 euro)
Acum am fost anuntata de avocata ca voi avea si eu de pierdut, pt ca cota mea de o treime la al treilea termen de licitatie se ia din valoarea injumatatita a bunului(mai precis , un bun evaluat la 30 000 euro, la al treilea termen de licitatie se vinde de la jumatate, adica 15 000 euro iar cota mea de o treime va reprezenta 5000 euro.)
Care este adevarul?
2. in cazul in care as ajunge la invoiala, care sunt pasii vanzarii de catre cele 2 parti? Din moment ce instanta inca nu a acordat un document de mostenire fiecarei parti, cum fac vanzarea aceste parti prin contract pentru a prezenta la termenul din decembrie ,,dovada vanzarii"?Cine imparte banii conform cotelor - parti? Se mai recupereaza cheltuielile de judecata in urma unei invoieli?
3. Legea taxelor de timbru nr 146/1997 s-a modificat in 2009 prin legea nr 76/2009 in care la articolul 2 se stipuleaza ca actiunea si cererile evaluabile in bani, introduce la instantele judecatoresti se taxeaza cu 5.126 lei pentru valoarea de peste 193.948,00 lei
Procesul a fost deschis in aprilie 2008.Iar eu nu am platit o asemenea taxa. Exista posibilitatea la finalul procesului sa platesc o asemenea suma?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:08, 28 Octombrie 2009
in cazul in care instanta dispune ca bunul imobil ce face obiectul procesului de partaj judiciar , sa fie vandut , se va acorda un termen in care partile procesuale trebuie sa procedeze in acest sens . banii rezultati se vor imparti la dispozitia instantei, conform cotelor succesorale ale erezilor .

daca se va ajunge la vanzarea imobilului prin licitatie publica, toate partile procesuale vor avea de pierdut, intrucat valoarea imobilului va fi mult diminuata .
solutia ar fii ca succesorii sa se inteleaga si sa procedeze la vanzarea imobilului de comun acord .

modificarile legislative survenite intre timp nu se aplica retroactiv, astfel incat dvs nu aveti obligatia platii acelei taxe la care faceti referire.
Varianta avantajoasa e cea a bunei intelegeri intre erezi, in vederea instrainarii bunurilor indivize, ulterior , pretul impartindu-se conform cotei parti din dreptul de proprietate.
Am cerut detalii cum se REALIZEAZA EFECTIV o buna invoiala din punct de vedere legal; termenul pentru vanzare prin buna invoiala a fost deja stabilit urmand ca partile sa hotarasca; am pus o intrebare referitoare la actele de mostenitor in baza carora se face vanzarea; cine ia banii din vanzare si apoi se impart de catre instanta!?Dvs. mi-ati repetat in termeni juridici ceea ce am spus si eu si gasesc in Codul Civil.
Va cer ajutor referitor la procedura sau macar in ce act legislativ gasesc.


Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
simona_, utilizator
in cazul in care vanzarea se realizeaza prin buna invoiala, banii rezultati pot fi depusi de cumparator intr-un cont deschis pe numele succesorilor .
ulterior, instanta va proceda la impartirea banilor astfel rezultati , atribuind fiecaruia dintre erezi o suma de bani, proprotionala cotei parti din dreptul de proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate imobil. andre_1973 andre_1973 Buna ziua! In cazul in care doua persoane au in proprietate un imobil care nu se poate impartii fizic si nu se ajunge la intelegere din punct de vedere al ... (vezi toată discuția)
Partaj adriana istrate adriana istrate Sunt divortata. Detin cu fostul sot un imobil cumparat in cote 1/2 fiecare inainte de a fi casatoriti. Ulterior ne-am casatorit. Vrem sa iesim din ... (vezi toată discuția)
Nici eu, nici fostul soț nu avem bani pentru sulta aferentă cotelor atribuite din imobil în urma partajului. ce se poate întâmpla în această situație? lorely22 lorely22 Sunt în proces de partaj cu fostul soț chiar înaintea termenului de pronunțarea a hotărârii de fond. Până la momentul prezent instanța a decis 60% ... (vezi toată discuția)