avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce înseamnă ,,coproprietate forțată'', și cum pot ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce înseamnă ,,coproprietate forțată'', și cum pot face cadastrul și întabularea terenului pe care îl dețin într-o curte cu alți 2 proprietari?

Buna ziua, doresc sa fac cadastru si intabularea casei si terenului pe care il detin intr-o curte cu alti 2 propietari.
Fiecare propietar detine casa si teren
Din intregul teren in suprafata de 584 m.p cota parte indiviza de teren 220 mp imi revine conform actului de mostenitor. Pe cota pe care o detin suprafata construita este de 130mp iar teren liber neconstruit este de 90 mp
Cel de al doilea vecini detin 190 mp cota indiviza din 584 mp din care construiti 100 mp si teren liber 90 mp , iar cel de al treilea propietar detine respectiv 174 din care construiti 116 mp iar teren liber 58 mp . Nu se stie hotarul fiecaruia . Nu se poate face iesirea din indiviziune pentru ca terenul este linear si ingust. Terenul fiind in indiviziune, inseamna ca se va masura absolut tot terenul liber al curtii .
In cazul in care cei 2 propietarii nu il vor lasa pe domul de la cadastru sa faca masuratoarea ce pot sa fac? Propietarii trebuie sa semneze si o declaratie ca sunt de acord cu masuratoarea terenului liber, declaratie care este necesara la dosarul de Intabulare pentru teren Daca vor fii probleme care este varianta legala? Cum pot face in continuare cadastru si intabularea pentru prima inscriere a propietatii mele
Mai am o intrebare - daca ma judec cu ei, tot nu o sa pot iesii din indiviziune din cauza latimii inguste al terenului si probabil instanta va alege sa fie copropietate indiviza fortata a terenului neconstruit
Ce reprezinta copropietate indiviza fortata? Va rog sa-mi explicati nu sunt jurist si nu cunosc termeni.
Si cum pot face cadastru si intabularea fata de situatia unei copropietati fortate, cu drepturi comune ale tuturor partilor
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: alexaxx1@yahoo.com , utilizator 10:56, 3 Februarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca actionati vecinii pentru iesirea din indiviziune, instanta poate dispune drepturi de access al unui proprietar peste terenul celuilalt sau alte variante care ar reiesi din expertiza judiciara. Nu poate fi nimeni silit sa ramana in indiviziune.
Coproprietatea fortata se aplica la acele lucruri care nu ar putea fi nicicum partajate, de ex coloana unica de evacuare a apelor uzate pe care o folosesc toti coproprietarii sau gardul comun in ce ii priveste pe cei ce locuiesc in acea curte.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2018
CaraD, utilizator
In cazul in care ma judec cu vecinii pentru iesirea din indiviziune iar datorita terenului linear si ingust nu se poate iesii din indiviziune? Sigur instanta va alege varianta a doua care mi-ati descris-o dumneavoastra care apare copropietate fortata din cauza terenului. Atunci pot sa-mi fac intabularea casei si terenului liber care va fii copropietate fortata pe teren ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista "nu se poate iesi din indiviziune". Posibil sa ramana doar calea de acces in coproprietate fortata, posibil sa fie atribuita unuia dintre loturi si ceilalti sa primeasca drept de acces pe terenul altui proprietar, posibil orice alta varianta care este fezabila si rezulta din expertiza. Fiecare proprietar isi face dupa aceea intabularea pe loturile asa cum rezulta ele in urma deciziei instantei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2018
CaraD, utilizator
Multumesc pentru sfaturi. Am reusit sa fac cadastrul si intabularea.
Cum ati intabulat? ati dezmembrat curtea comună? va multumesc frumos

iuliana_reky a scris:

Multumesc pentru sfaturi. Am reusit sa fac cadastrul si intabularea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc sa fac cadastru si intabulare curte comuna iuliana_reky iuliana_reky Buna ziua, doresc sa fac cadastru si intabularea casei si terenului pe care il detin intr-o curte cu alti 2 propietari. Fiecare propietare detine casa si ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune-teren intravilan PAS22 PAS22 Buna ziua! Am o mare ruagaminte: ajutati-ma in rezolvarea urmatoarei probleme: Am cumparat 250mp cota indiviza dintr-un teren total de 350 mp(construit si ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune teren comun bloc AnittaClaudia AnittaClaudia Buna seara, In primul rand rog moderatorii sa schimbe forumul in cazul in care nu m-am adresat unde trebuie. In al doilea rand va multumesc tuturor celor ... (vezi toată discuția)