avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Expertiza psihiatrică poate fi efectuată fără ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Expertiza psihiatrică poate fi efectuată fără respectarea procedurilor legale?

Este posibil ca o persoană să fie expertizată psihiatric fără să i se solicite în prealabil consimțământul?
Poate fi lovită de nulitate absolută o expertiză care este realizată prin viciu de consimțământ?
Pai scopul expertizei psihiatrice este tocmai stabilirea discernamantului.
Daca persoana este suspectata a nu avea discernamant, cum isi poate exprima consimtamantul? Sau cum poate fi considerat valabil un astfel de consimtamant?
Dacă persoana este suspectată că nu are discernământ nu înseamnă că întradevăr nu are discernământ.
Dacă persoana nu a fost expertizată psihiatric nu înseamnă că nu are discernământ.
Până la proba contrarie se consideră că persoana are discernământ, iar probarea lipsei discernământului se poate realiza numai cu respectarea prevederilor legale. Solicitarea consimțământului este obligatorie, chiar dacă unii o consideră doar o formalitate.
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2018
ContSters396991, utilizator
Presupun ca in speta este vorba despre perfecatrea unui act de dispozitie cu privire la un imobil.
Proba contrara sunt chiar dubiile notarului cu privire la discernamantul persoanei. Asta a fost si scopul pentru care partile au fost indrumate catre efectuarea acestei expertize psihiatrice. inainte de perfectarea actului.
In care prevederi legale scrie concret negru pe alb ca certificatul medical psihiatric se obtine numai cu acceptul persoanei examinate?
Ma gandesc ca si atunci cand de exemplu, va opreste politia si refuzati sa suflati in fiola, daca va ia pe sus si va duce cu forta la spital pentru prelevarea de probe in vederea stabilirii alcoolemiei din sange, nu prea puteti invoca faptul ca probele v-au fost recoltate fara consimtamant, nu?
Nu la acceptul persoanei am făcut referire ci la respectarea procedurilor. Solicitarea consimțământului este o etapă obligatorie înaintea efectuării expertizei.

Alte discuții în legătură

Discernamant dpdv juridic vs. medical aidu aidu Procurorul a intrebat: -daca se evidentiaza existenta unei maladii psihice de natura sa afecteze capacitatea persoanei de a discerne sau de a se ... (vezi toată discuția)
Demisie in alb kamytza01 kamytza01 buna seara, va rog sa imi spuneti si mie ce as avea de facut in urmatoarea situatie in care ma aflu si daca este legal ceea ce se intampla. de un an eu si ... (vezi toată discuția)
Divort dupa casatorie de convenienta kroftl84 kroftl84 Buna ziua! Numele meu este Calban Alina. Ce sfaturi imi puteti da in urmatoarea problema? Eu m-am casatorit in decembrie 2012 cu un cetatean turc. Am incercat ... (vezi toată discuția)