avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... este obligatoriu ca o asociatie de proprietari sa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

este obligatoriu ca o asociatie de proprietari sa detina cel putin un cont bancar ?

Buna ziua,
Va adresez urmatoarele intrebari la care va rog respectuos sa imi raspundeti:
1) O asociatie de proprietari este OBLIGATA sa detina cel putin un cont bancar?( sau este la cheremul administratorului/presedintelui daca doreste sa faca sau nu cont?)
2) Daca da, as dori sa stiu daca aceste date bancare este obligatoriu a fi comunicate celor ce-l solicita?
3) Plata intretinerii lunare in acest cont(in ipoteza in care exista) se poate efectua de catre orice proprietar ce face parte din asociatia de proprietari?

Va rog sa imi comunicati daca este posibil si articolele din legile care fac referire la aceste aspecte.
Va multumesc in avans!
Cel mai recent răspuns: Condominii.blog , utilizator 00:09, 11 Februarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. O asociatie nu este obligata sa detina cont bancar, in lege scrie ca "poate", ceea ce nu-i totuna cu obligat. NU este la cheremul presedintelui, intr-o AG , proprietarii pot hotari acest lucu si atunci presedintele trebuie sa faca demersurile necesare.
2. Intr-un cont poate oricine sa depuna banii, si cineva de pe strada, singura obligatie este sa prezinte buletinul si sa scrie ce reprezinta acea suma.
(5) Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor de constructii/instalatii aflate în proprietate comuna, fond cu perioada de folosire limitata,
care va fi depus în contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decât cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli

HOTARÂRE Nr. 1588 din 19 decembrie 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari

1. După cum vedeți legea , Asociația este obligată să dețină un cont bancar pentru depunerea unor fonduri .
2. Fiecare proprietar are dreptul să ceară orice act , facturi , chitanțe , extrase conturi bancare ce privesc activitatea Asociației de proprietari .
3. Plata cheltuielilor se poate efectua in contul bancar al Asociației cu plata comisionului bancar .
Nu confundati normele de aplicare cu ce zice Legea 230/2007!
In lege nu veti gasii nicio o referire la obligatia de a avea un cont, ci "pot detine un cont"
Buna ziua,
in primul rand doresc sa va multumesc pentru raspunsuri.
Pe mine ma intereseaza (indiferent daca vorbim de legea 230/2007, de HOTARÂREA Nr. 1588 din 19 decembrie 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 sau orice alta lege in vigoare) daca nu cumva e foarte ilegal sa nu detii cont ca asociatie de proprietari???
Suntem o asociatie formata din 4 scari ale unui bloc de 4 etaje nu vorbim de 3 apartamente!!
Printre multe alte neregului sesizate deja si Primariei, in prezent suntem un numar de locatari care dorim sa efectuam plata prin cont bancar, iar administratora spune ca ea nu ne da nici un numar de cont ca nu e de acord sa avem cont si sa platim prin banca.
De ce suntem obligati sa fim la cheremul programului de incasari care este de o ora?
Sa nu imi spuneti sa facem plata prin mandat postal, pentru ca a incercat un vecin si banii s-au intors inapoi pe motiv ca titularul a refuzat sa ii primeasca!!
Eu atunci ma intreb retoric unde se tin depusi banii din fondul de rulment si reparatii care nu se ruleaza lunar, ce conturi sunt trecute pe contractele incheiate cu furnizorii cum ar putea fi executata silit (ce conturi s-ar popri) daca asociatia de proprietari nu are un cont bancar?

Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu administratorul hotaraste in privinta contului ci Adunarea Generala!

Alte discuții în legătură

Buna ziua, conform legii nr. 196/2018 privind înființarea, ... iHazABike iHazABike Buna ziua, Conform legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, la ... (vezi toată discuția)
Contabila asociatiei de prop spune ca nu poate face platile din ... AdrianaMorosan AdrianaMorosan Contabila Asociatiei de Prop spune ca nu poate face platile din cont si face majoritatea (facturi, salarii, chelt gospodaresti..) cash prin casierie. Cum ... (vezi toată discuția)