avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Conform legii nr. 196/2018 privind ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Conform legii nr. 196/2018 privind înființarea, ...

Buna ziua,

Conform legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, la art. 20 alin (1) si art.20 alin (2) Asociatia de locatari este obligata sa detina un cont bancar si sa afiseze datele acestui cont la avizier, astfel ca proprietarii sa poata face plata cheltuielilor si prin transfer bancar.

Am cerut Asociatiei de proprietari sa ne comunice datele contului si ni s-a transmis ca citez: "asociatia mai sus mentionata nu are cont deschis la nici o banca , motivul fiind datoriile locatarilor catre terti."

Este posibil ca asociatia sa functioneze fara sa detina un cont bancar?

Multumim,
C.


Cel mai recent răspuns: latka , moderator 15:42, 2 Iunie 2021
Buna ziua,

Contul bancar este obligatoriu, iar operațiunile financiare ale asociației trebuie derulate prin acest cont.

Art. 20 din Legea nr. 196/2018: „(1)Fiecare asociaţie de proprietari este obligată să deţină un singur cont bancar.
(2) În vederea plăţii cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, datele de identificare ale contului bancar prevăzut la alin. (1) se comunică tuturor proprietarilor prin afişare la avizier, odată cu lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari.
(3) Prin datele de identificare ale contului bancar menţionate la alin. (2) se înţelege numele titularului contului, banca la care este deschis contul, sucursala şi codul IBAN
.”

Art. 67 alin. 2 și 3 din același act normativ: „(2)Administratorul este obligat să folosească pentru plăţile curente şi pentru încasări contul curent al asociaţiei prevăzut la art. 20 alin. (1), la care au acces pentru informare, în condiţiile art. 2.184-2.190 din Legea nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare, toţi proprietarii. În acest cont sunt vărsate, în termen de 24 de ore de la primirea acestora, toate sumele sau valorile primite în numele sau în contul asociaţiei.
(3)Contul menţionat la alin. (2) poate fi utilizat şi pentru plata cotelor lunare de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de către proprietari.”
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2021
Ana Alexandrov, Avocat


iHazABike a scris:


Este posibil ca asociatia sa functioneze fara sa detina un cont bancar?

Este posibil. Iar motivul dat de asociatie nu are legatura cu asta.
Daca tineti neaparat sa aiba reclamati-i prima data la primarie, asa cum spune art. 102/1/m din legea pe care ati mentionat-o. Amenda e destul de mare.
Inseamna ca exista niste executari silite pentru datorii. Daca deschide cont, tot ce intra acolo se duce la executor.
De obicei astfel de datorii sunt cele de la furnizorul de apa. Si se ajunge la oprirea furnizarii apei, in ultima instanta. E posibil sa fie si un pretext. Dar legal, asociatia este obligata sa detina acel cont si sa-si aduca in instanta datornicii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

este obligatoriu ca o asociatie de proprietari sa detina cel putin un cont bancar ? justitiara17 justitiara17 Buna ziua, Va adresez urmatoarele intrebari la care va rog respectuos sa imi raspundeti: 1) O asociatie de proprietari este OBLIGATA sa detina cel putin un ... (vezi toată discuția)
Contabila asociatiei de prop spune ca nu poate face platile din ... AdrianaMorosan AdrianaMorosan Contabila Asociatiei de Prop spune ca nu poate face platile din cont si face majoritatea (facturi, salarii, chelt gospodaresti..) cash prin casierie. Cum ... (vezi toată discuția)