avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datorii bancare ale soț decedat. Aș putea fi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datorii bancare ale soț decedat. Aș putea fi acuzată că urmăresc fraudarea creditorilor dacă aș renunța la moștenire?

Buna ziua,
Am citit cu foarte mare atentie articolul dvs cu privire la renuntarea la mostenire, motivată fiind de faptul ca in urma decesului sotului meu, care nu detinea niciun fel de bunuri au ramas doar datorii la banci si ANAF. Intrucat primesc de la ANAF cat si de la banca notificari de plata pe numele sotului și nu-mi pot permite sa platesc aceste datorii m-am gandit sa renunt la mostenire, dar ultimul aliniat din articol si anume „Creditorii succesibilului care a renuntat la mostenire in frauda lor pot cere instantei revocarea renuntarii in ceea ce ii priveste, insa numai in termen de trei luni de la data la care au cunoscut renuntarea. Admiterea revocarii produce efectele acceptarii mostenirii de catre succesibilul debitor numai in privinta creditorului reclamant si in limita creantei acestuia„ m-a pus pe ganduri.
Va rog sa-mi spuneti daca, ca urmare a renuntarii la mostenire, in termenul legal prevazut de lege, as putea fi acuzata ca urmaresc fraudarea creditorilor.
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 09:21, 27 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Creditorii ar trebui sa demonstreze fraudarea intereselor lor ca o conditie pentru a fi admisibila actiunea in revocare in instanta.
Dvs ca mostenitor raspundeti numai cu bunurile mostenite pentru datoriile succesiunii, nu si cu cele proprii.
Mai exista si posibilitatea de a accepta mostenirea sub beneficiu de inventar daca suma datoriilor este neclara. Sau de a abandona mostenirea in mainile creditorilor.
Instiintati creditorii despre deces.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2018
CaraD, utilizator
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Asa cum am spus sotul meu nu are nici un bun, iar pentru cele viitoare ce vor izvori ca urmare a decesului mamei sale imi asum pierderea lor deoarce nu am puterea si nici banii necesari pentru a tine piept creditorilor și nici eventualelor procese intentate de acestia. Pentru linistea mea voi recurge la renuntarea la mostenire asa cum este prevazuta de art.1100 si 1120 Cod Civil.
Banuiesc că vor trebui instiintati creditorii si cu privire la renuntare ?
Creditorii ar trebui instiintati de deces, s-ar putea opri acumularea in continuare a unor penalitati. De renuntare pot lua cunostinta singuri deoarece aceasta se inregistreaza intr-o baza de date de catre notar dupa ce acesta o autentifica. Dar nu va opreste nimic sa o comunicati dvs si pe aceea.
Daca sotul a decedat inaintea mamei sale, nu mai are vreun drept succesoral la acea mostenire, acela ar fi dreptul descendentilor sotului, deci nu si al dvs. Nu ati precizat decat mama sotului, presupunand ca nu exista descendenti ai acestuia, mama primeste integral bunurile sotului in ipoteza ca dvs renuntati.
Cand va ganditi la bunurile sotului includeti aici si ceea ce detineti in comun (in cota de 50%), datorii fata de decedat al altor persoane, soldul conturilor bancare si eventuale participari ca asociat / actionar / etc la societati.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2018
CaraD, utilizator
Nu cred ca am spus foarte clar in primul mesaj. Creditorii au tot interesul sa intenteze actiune in revocare atunci cand renuntatorul este chiar debitorul lor, aceea fiind situatia cand s-ar putea demonstra ca renuntarea s-a facut in scop de a frauda. Nu impotriva mostenitorilor debitorului, pentru ca renuntarea unuia va profita altui mostenitor, deci undeva se vor regasi totusi bunurile mostenirii.
Poate nici eu nu am fost foarte clara. Mostenitori ai sotului sunt eu si fiul meu. Mai exista si mostenitori din clasa a doua: mama sa şi colateralii privilegiaţi un frate si doua surori. Sotul meu nu a detinut nici un fel de bun, in afara de datorii, care nu pot fi acoperite de bunurile mostenite, intrucat acestea nu exista.

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire ganirolf ganirolf Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti ce pot face in aceasta situatie: Suntem 3 frati cu părinții decedați . Noi frații nu am dezbătut moștenirea după ... (vezi toată discuția)
Plata datoriilor defunctului CHANEL CHANEL O persoana decedata a ramas cu datorii neachitate la banci . Nu are copii si nici sot . Este posibil / legal ca bancile sa-si recupereze creantele de la ... (vezi toată discuția)
Mostenire datorii RodicaF RodicaF Tatal meu a avut o firma. A intrat in faliment iar bancile i-au pus si lui si mamei poprire pe pensii si ipoteca pe bunuti. Firma este acum in lichidare dar ... (vezi toată discuția)