avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocare testament pentru neexecutare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocare testament pentru neexecutare

Buna ziua. Am o nelamurire in legatura cu revocarea unui testament. Daca beneficiarul testamentului este numit si executor testamentar de catre testator prin prisma impunerii obligatiei de a se ocupa financiar si organizatoric de funeralii, ce se intampla in cazul in care acesta nu isi executa sarcina de a executa testamentul conform vointei testatorului, adica de a se ocupa de inmormantarea sa ? Acel testament poate fi revocat de catre ceilalti mostenitori interesati , prin invocarea neexecutarii testamentului ? Reamintesc ca art. 1069 NCC, dispune astfel, in alin(1): "Revocarea judecătorească a legatului poate fi cerută în cazul neîndeplinirii, fără justificare, a sarcinii instituite de testator. Neîndeplinirea fortuită a sarcinii poate atrage revocarea numai dacă, potrivit voinţei testatorului, eficacitatea legatului este condiţionată de executarea sarcinii.". .. Nu inteleg cum adica daca eficacitatea legatului este conditionata de executarea sarcinii .... Sau altfel pusa intrebarea, o persoana poate accepta sa fie beneficiarul unui testament (legatar), dar sa refuze executarea sarcinii acelui testament ? Altfel spus: Daca persoana X face un testament pentru persoana Y, in care ii da toate bunurile ei , iar in testament se specifica "legatarul se va ingriji de funeraliile mele", persoana Y nu are sarcina de a duce la indeplinire obligatia de a se ingriji de funeraliile persoanei X ? Nu devine automat si debitorul sarcinii de a o ingropa ? Nu devine astfel si executor testamentar ? Intr-o atare ipoteza, poti fi legatar fara sa fii si executor testamentar ?
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 11:48, 26 Aprilie 2018
Faptul ca s-a stabilit obligatia de inmormantare in sarcina legatarului nu inseamna in mod obligatoriu ca acesta a dobandit calitatea de executor testamentar. Chiar si asa, in cazul in care legatarul nu isi indeplineste sarcina, ceilalti mostenitori pot cere revocarea judecatoreasca a legatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament particular raul89 raul89 Buna seara. Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea speta: In anul 2010, in termen fiind, x legatar particular, depune notificare la Primarie, pentru ... (vezi toată discuția)
Testament universal ContSters226194 ContSters226194 Cine sunt considerati mostenitori rezervatari? Fratii si copiii fratilor defunctului sunt mostenitori rezervatari? Ce inseamna legatar universal? Daca din ... (vezi toată discuția)
Testament ENGFULL ENGFULL cineva m-a rugat sa-i fac un \"proiect \" de testament .... totul in favoarea unicului copil testamentul urmeaza sa fie autentic dar ... pana ... (vezi toată discuția)