avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Absenta nemotivata de la locul de munca/ demisia fara ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Absenta nemotivata de la locul de munca/ demisia fara preaviz refuzata

Buna ziua, va rog sa ma indrumati in urmatoarea speta: sunt angajat al companiei “ “X” de 2 luni cu contract de munca pe perioada determinata de 6 luni. In acest timp am participat la un concurs pentru recrutare organizat de catre alt angajator. In momentul in care am fost declarat “admis” la acest concurs mi s-a solicitat sa incep activitatea la acest angajator intr-un termen foarte scurt de 3 zile si drept urmare a trebuit sa imi inaintez demisia “la zi”. Notificarea de demisie nu a fost acceptata de catre actualul angajator si drept urmare am fost declarat absent nemotivat de la locul de munca si am primit o instiintare stampilata de catre un birou de executare silita in care mi se solicita prezenta la o cercetare disciplinara prealabila. Care ar putea fi urmarile acestei cercetari?
Ar putea sa mi se impute eventuale cheltuieli pe care angajatorul le-a suportat ca urmare a neprezentarii mele la serviciu (spre exemplu daca a fost nevoit sa apeleze la surse externe pentru a rezolva anumite indatoriri de serviciu pe care le aveam)?
Mentionez ca contractul fiind pe perioada determinata perioada de proba a fost doar de 15 zile. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:02, 26 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Demisia la zi nu exista.

2. Fie se solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor, fie prin demisie.

Demisia poate fi cu sau fara preaviz.

3. Daca doreati o incetare a c.i.m. fara preaviz , aveati urmatoarele posibilitati :
- art.31 alin.3 C.mun. : Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

- art.55 lit.b C.mun. : incetarea c.i.m. cu acordul partilor. Efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.

- art.81 alin.7 C.mun. : demisia fara preaviz, aplicabil in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz

- art.81 alin.8 C.mun.: demisia fara preaviz, aplicabil in cazul in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

4. Nerespectarea de catre angajat a termenului de preaviz poate atrage raspunderea disciplinara a acestuia, dar si raspunderea patrimoniala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz luciacita luciacita Buna ziua, Ce se intampla daca nu pot sta in preaviz, iar actualul angajator nu este de acord sa plec fara preaviz. As putea sta doar 10 -12 zile nu 20 cat ... (vezi toată discuția)
Demisie ..verbala Valias Valias Buna seara, prietenul meu este angajat de 2 luni cu contract pe perioada nedeterminata la o firma, conditiile sunt exagerat de proaste, si in urma cu doua ... (vezi toată discuția)
Demisie / incetare raporturi de munca cu un angajator irina_trusca irina_trusca Buna ziua, M-ar interesa sa stiu care sunt modalitatile de incetare a raporturilor de munca cu un angajator. Conform contractului de munca pot sa-mi ... (vezi toată discuția)