avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Girant pentru un "prieten" care nu-și plătește ...
Discuție deschisă în Executare silită

Girant pentru un "prieten" care nu-și plătește creditul. Există vreo cale să ies din această situație?

Buna ziua. În urma cu un an si jumatate am acceptat să fiu girant pentru un "prieten ". Din luna ianuarie a.c. respectivul nu si-a mai platit nicio rata. Banca brd m-a sunat ca daca el nu plătește macar 2 rate in data de 16.04.2018 cel tarziu, de luna viitoare o sa se faca poprire pe salariu si la mine si la el. Am făcut un cont de facebook fals, deoarece nu am mai putut să iau legatura cu el. Am vorbit si a spus că pe data de 18 plătește. S-au mai linistit apele, dar au trecut 7 zile si el nu a plătit nimic. Salariul meu net este variabil, între 1300 și 1700. Am ratele mele lunare care se însumează in jurul sumei de 1100 ron. Am chirie, utilități de platit. Mai trebuie luată si mâncare. Abia reusesc sa ma descurc. Ce pot face in acest caz? Banca mi-a comunicat ca imi vor opri 33% din salariu. Asta ar insemna ca eu sa nu mai traiesc. Exista vreo cale sa ies din această situație?
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Quartila , utilizator 06:45, 1 Mai 2018
Din pacate sunteti ceea ce codul civil numeste fideiusor. Ati acceptat sa platiti datoria prietenului in cazul in care acesta nu vrea/nu poate sa o plateasca. Cel mai probabil, in contractul pe care l-ati semnat cu banca ati declarat ca renuntati la beneficiul de discutiune (posibilitatea de a cere bancii sa urmareasca intai bunurile prietenului) si la beneficiul de diviziune (posibilitatea de a cere sa fiti urmarit numai pentru o parte din datorie). Astfel, banca poate proceda in mod corect la poprirea salariului dvs. Daca vi se retin bani din salariu aveti la indemana o actiune in regres impotriva debitorului principal, pentru a va recupera aceste sume de bani insa, cata vreme debitorul principal este insolvabil nu va fi tocmai usor sa castigati ceva.
Si el este angajat. Nu imi aduc aminte sa fi semnat renunțarea la vreun drept. Din cate am auzit, ar fi ceva sa ma duc cu el la banca, iar el sa dea o declarație ca o sa plateasca si sa ma scoată pe mine. Dar nu stiu cat de posibil este.
Daca nu va aduceti aminte, recitii contractul de credit. Daca nu mai aveti un exemplar, solicitati o copie de la banca. Chiar daca el este angajat, banca are dreptul sa va urmareasca pe dvs mai intai, daca se inregistreaza restante la plata. Cel mai probabil banca nu va accepta un angajament de plata din partea debitorului principal, cel putin nu in sensul in care va va libera pe dvs de obligatia de plata. Bineinteles, nu strica sa mergeti la banca si sa incercati o reesalonare a debitului scadent.
Pai ce treabă are girantul cu eșalonarea creditului ?
Rolul lui este acela de garant. Adică, să plătească în cazul în care debitorul nu mai poate sau nu vrea.

Din păcate nu aveți ce face. Daca nu plătește, sunteți bun de plata.
Iar banca v-a explicat aceste lucruri înainte de a semna .
La ce v-ați gândit când ați semnat ?!
Păcat.
Nu mi-a spus nimeni acele chestii. Sunt tanar, nu am avut treabă cu băncile. Mie mi-a spus că trebuie doar sa dau o semnătură ca el plătește si atata tot. Dar la executare silită intra toata lumea. Cu toate ca el e salariat si e in baza de date la anaf cu servici.

Alte discuții în legătură

Imprumut ifn nicol-dd nicol-dd Buna ziua. Am o colega care a luat un imprumut de la C.A.R. Metropolitan iar din diverse motive nu a reusit sa plateasca trei rate. Conform contractului in ... (vezi toată discuția)
Credit de nevoi cu ipoteca vianora vianora AM luat un credit de nevoi cu ipoteca .Ipoteca a fos pusa pe unul din apartamentele mamei mele( ea fiind garant) in caz de neplata creditului din moive de ... (vezi toată discuția)
Girant pentru un prieten - urgent! va rog cren cren Am girat pentru un prieten, pentru a putea lua un imprumut de la banca in suma de 7000 lei. La giranti am fost eu cu inca o persoana, iar sotia acestuia ... (vezi toată discuția)