avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită credit de nevoi cu ipoteca
Discuție deschisă în Executare silită

credit de nevoi cu ipoteca

AM luat un credit de nevoi cu ipoteca .Ipoteca a fos pusa pe unul din apartamentele mamei mele( ea fiind garant) in caz de neplata creditului din moive de sanatate ii poate afecta si celelalte proprietati? :((
Cel mai recent răspuns: vianora , utilizator 20:46, 31 Ianuarie 2010
In caz de neplata a creditului in primul rand va fi executata garantia! daca suma obtinuta in urma executarii garantiei nu acopera creditul pe care l-ati luat , banca poate intenta actiune impotriva dvs sau a girantului pentru executarea celorlalte proprietati!
B-)
buna seara mai am o intrebare care este diferente intre girant si garant VA MULTUMESC
Garantul unei persoane ce obtine un credit este parte intr-un contract unilateral.

Potrivit doctrinei juridice, confirmata de practica judiciara, contractul unilateral este conventia prin care o parte isi asuma toate obligatiile, iar cealalta parte isi rezerva toate drepturile. Prin urmare, garantul are doar obligatii. El trebuie sa execute obligatia pe care debitorul principal din contractul de credit o are fata de banca (rambursare credit, plata dobanzi, comisioane, speze etc.). Aceasta, in cazul in care debitorul principal nu plateste, indiferent pentru ce motive. Executarea silita a garantului se face daca debitorul principal (imprumutatul) nu plateste ratele de credit sau alte sume scadente. Aceasta masura se ia, totusi, dupa executarea silita a debitorului principal in limita creantelor bancare ramase nerecuperate.

Insa in marea majoritate a contractelor de creditare dintre banci si persoane fizice sau juridice, garantul celui imprumutat semneaza o declaratie prin care renunta la beneficiul diviziunii si/sau al discutiunii. Altfel spus, el va putea fi obligat la plata (prin executare silita sau nu) obligatiilor pe care imprumutatul le are fata de banca, chiar inaintea debitorului principal (a imprumutatului). Deci, chiar daca imprumutatul garanteaza creditul cu un bun mobil sau imobil (masina, casa), banca va putea sa ceara garantului sa efectueze in locul imprumutatului plata obligatiilor acestuia, inainte chiar de executare a garantiilor (casa, automobilul) sau a demararii incercarilor de recuperare a banilor de la imprumutat prin executare silita.

Prin plata, garantul dobandeste un drept propriu (de regres - in termeni juridici) asupra debitorului principal. In temeiul acestui drept, el poate porni o actiune in justitie impotriva debitorului principal al bancii, iar dupa obtinerea sentintei finale (a titlului executor) va putea sa-si recupereze suma pe care a platit-o bancii prin dobandirea unei parti din averea celui pe care l-a girat (parte egala cu suma pe care garantul a platit-o bancii in locul imprumutatului). Garantul poate cere, totodata, si plata de catre imprumutat a unor dobanzi si a unor daune interese calculate de la data notificarii debitorului principal despre plata facuta creditorului (bancii).

Daca cel pe care l-ati girat intra in incapacitate de plata, dupa ce ati platit jumatate din credit, dumneavoastra ca garant puteti fi obligat de banca sa platiti in acel moment toata suma care a mai ramas de plata. Exista insa si posibilitatea incheierii unei intelegeri cu banca, prin care garantul continua plata ratelor imprumutatului, la termenele stabilite in momentul incheierii contractului de credit. Aceasta solutie nu poate fi insa impusa bancii de catre garant, alegerea solutiei finale ramanand la latitudinea institutiei de credit.

Rambursarea unui credit bancar poate fi garantata de mai multi garanti, caz in care acestia raspund solidar pentru plata sumelor datorate , adica banca poate solicita oricaruia dintre acestia sa plateasca intreaga datorie a imprumutatului .

In cuprinsul contractelor de credit exista clauze conform carora garantii renunta la beneficiul acordat de legea civila, conform careia pot cere bancii sa divida suma de plata, urmarind pe fiecare pentru partea care ii revine. Totusi, conform legii, garantul nu poate fi obligat sa plateasca o suma mai mare decat jumatate din veniturile pe care le are , sau o treime daca este vorba despre un singur creditor.

In cazul in care debitorul principal din contractul de credit nu plateste, indiferent pentru ce motive, garantul are obligatia esentiala de a plati sumele pe care acesta le are de dat bancii , adica rambursare credit, plata dobanzi, comisioane, speze etc.

Banca poate sa solicite direct garantului efectuarea platii, fara a fi obligata sa urmareasca mai intai pe imprumutat; deoarece de obicei contractele de credit bancar contin clauze prin care garantii renunta la facilitatea acordata de legea civila de a cere bancii sa urmareasca mai intai pe imprumutat .

Girantul este persoana care transmite o cambie prin gir unei alte persoane numita giratar. Girantul unei cambii raspunde solidar cu ceilalti giranti si cu tragatorul pentru acceptarea si plata cambiei la scadenta, daca nu s-a stipulat altfel. Girantul are posibilitatea sa se sustraga de la acceptare sau de la plata fata de primul giratar prin inscrierea in textul girului a unor formule precum: "fara garantie", "fara raspundere". Totodata, girantul poate fi acea persoana care garanteaza cu bunurile sau veniturile sale pe beneficiarul unui credit bancar, asigurand ca in cazul in care imprumutatul nu-si achita obligatiile fata de banca, aceasta din urma isi va recupera creanta de la girant .
Scuze nu m-am exprimat bine.Creditul a fost luat de catre sotul meu este un credit de nevoi cu ipoteca pe una din casele mamaei mele.Eu in contractul de credit nu am nici o calitate nu am semnat nimic.A semnat sotul meu si mama ca garant ipotecar.Acum mama vrea sa imi faca mie act de donatie pe apartamentul unde locueste ea.Daca sotul meu va intra in imposibilitate de a mai plati creditul banca va putea sa atace donatia pe care o primesc de la mama?Sper din tot sufletul sa nu ajungem pana aici dar imi e cam teama pt ziua de maine,nu se stie ce ne mai asteapta VA MULTUMESC

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut garantie ipotecara TheoMe TheoMe Am facut un imprumut cu garantie ipotecara pentru altcineva, acesta garantand cu casa lui. Ce riscuri sunt pentru mine in cazul in care acesta nu va mai plati ... (vezi toată discuția)
Executare silita c.a. c.a. s-a facut un imprumut si s-a girat cu o casa evaluata 85%,casa era asigurata.girantul a facut un act la notar prin care se obliga sa plateasca.acum la ... (vezi toată discuția)
In calitate de girant steriel steriel buna ziua. vin si eu cu o problema apasatoare. in anul 2008 am ajutat o ruda care are o societate sa ia un imprumut bancar, girand cu niste pamant. acum m-am ... (vezi toată discuția)