avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuzul unei decizii de numire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuzul unei decizii de numire

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema.prin reorganizarea unei institutii publice in regulamentul de organizare si functionare sunt precizate compartimentele si atributiile fiecarui compartiment.in compartimentele nou infiintate exista posturi vacante, insa conducerea nu doreste angajarea unor noi persoane, ci angajatii deja existenti sa fie numiti prin decizie "inlocuitori". in cazul de fata se numesc inlocuitori ai ordonatorului de credite angajati din fiecare compartiment, cu preluarea diferitelor atributii nespecificate clar.
dupa reorganizare vechilor angajati nu li s a schimbat fisa postului si nici salariul.

intrebarea ar fi, angajatii existenti, la angajare au fost deja "numiti" pe o functie, noua decizie de "numire" nu face referire la o noua functie, implicit cumul de functii?

Se poate refuza decizia de numire, avand in vedere ca noile atributii implica cunoasterea/aplicarea/asumare legislatiei si procedurilor altor profesii?? Se poate dispune concedierea in cazul unui refuz?

Multumesc foarte mult.
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2018
carolina_22, utilizator
Cel mai recent răspuns: carolina_22 , utilizator 00:01, 1 Mai 2018
Codul Muncii
art.40
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
.....

Angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.

1. In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008)

"In principiu, nu constituie o modificare a contractului individual de muncă schimbarea atribuţiilor postului, dar numai dacă nu se modifică natura muncii.
Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund, în fapt, unei funcţii cu un alt specific, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii.(C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1709/R din 18 martie 2009, nepublicată).

2. Puteti ataca in instanta decizia unilaterala de modificare a felului muncii.
Va multumesc pentru raspuns si pentru atentia acordata solicitarii mele.
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2018
carolina_22, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz semnare fisa post icalota icalota Poate un salariat sa refuze semnarea fisei postului revizuita cu retragerea unor sarcini atribuite unui alt salariat care a fost nou angajat? Mentionez ca prin ... (vezi toată discuția)
Anexa la fisa postului cleopatra50 cleopatra50 Lucrez intr-un compartiment de urgenta ca registrator medical si superiorii ierarhici doresc sa imi traseze sarcini in plus printr-o anexa la fisa ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lyly64 lyly64 Buna seara , daca o persoana este in preaviz , angajatorul are voie sa-i modifice fisa postului? bugetari, bugetari. (vezi toată discuția)