avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune tata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune tata

cum sa procedez cu costuri mai mici? prin notar sau prin judecatorie? mama a deschis un proces acum suspendat crezand ca asa o sa avem mai putine costuri, dar din vara s-a introdus o tx judiciara de 3% la val bunurilor. evaluarea nu am facut-o dar e vorba de un ap 2 cam Buc - propietate comuna a parintilor si 2 terenuri mici in provincie. cum as putea sa aflu costul celor doua variante? tata a decedat in ian 2009
Cel mai recent răspuns: luisa.ignat , utilizator 19:18, 31 Octombrie 2009
Garantat prin notar platile sunt substantial mai mici.Conditia pentru solutionare prin notar este sa existe intelegere intre succesori.
Nu exista intelegere,atunci singura solutie este instanta de judecata.
multumesc pt raspunsul prompt. :D cum as putea calcula aproximativ costul solutionarii notariale?
Dacă moştenitorii se înţeleg, situaţie care o presupun în cazul dvs., este de recomandat un partaj la notar, în primul rand pentru ca se realizează foarte repede în coparatie cu un proces. La fel cum va spus şi precedentul utilizator la notar merge numai partajul voluntar, adica prin intelegere. În cazul în care succesorii nu se înţeleg la împărţirea bunurilor care compun masa succesorală singura cale este în faţa instanţei.
Mergeti la mai multe notariate cu actele, comunicati ca veti face partaj voluntar, si incercati sa negociati pretul.Au anumite grile de calcul d-nii notari.
pe de alta parte solutia rezolvarii partajului succesoral in instanta , garanteaza restituirea cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces.
astfel, puteti investi instanta de judecata cu o actiune avand ca obiect partaj succesoral .
iar la primul termen depuneti tranzactie, de care instanta va lua act si va pronunta hotararea de expedient. in acest caz, taxe de timbru in cuantum de 3% din valoarea partajabila se restituie integral . ;)

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)
Partaj gagione gagione buna seara.se poate partaja un apartament ipotecat pe cale amiabila in instanta de judecata?la un astfel de proces se mai plateste taxa de timbru ca procent ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune claudia violeta claudia violeta Avand in vedere noua lege a taxelor de timbru, financiar este mai convenabil sa se dezbata succesiunea la notar sau in instanta ? Este adevarat ca daca se ... (vezi toată discuția)