avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Buna,

Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral?

Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul acesta ce costuri implica?

Ce alte variante mai sunt in afara de notar- am cerut o evaluare la un birou notarial si pretul este un pic cam mare...

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Iftime , utilizator 14:18, 22 Iunie 2010
partajul succesoral se poate realiza si in instanta . taxa de timbru este in cuantum de 3% din valoarea masei succesorale .
daca se doreste si iesirea din indiviziune se mai plateste o taxa de 3% .

puteti face o comparatie intre cele doua variante si alegeti-o pe cea mai ieftina ;)
Alta varianta decat notarul ar fi instanta.
Cererea de iesire din indiviziune este taxata cu 3% din valoarea masei succesorale, 50 lei/mostenitor pentru stabilirea calitatii de mostenitor. Daca partile vor contesta bunurile de impartit, taxa judiciara se va calcula conform art. 2 alin. (1) din Legea 146/1997.
Se poate face cerere de scutire, reducere, esalonare sau amanare pentru plata taxelor judiciare de timbru conform OUG 51/2008.
În cazul în care, până la prima zi de înfăţişare, părţile încheie tranzacţie sau renunţă la judecată, suma achitată cu titlu de taxă judiciară de timbru se restituie în întregime, iar în cazul în care tranzacţia ori renunţarea la judecată intervin ulterior primei zile de înfăţişare, se restituie până la jumătate din suma achitată, ţinând seama de actele procesuale deja îndeplinite
Buna ziua ! Pentru efectuarea unui partaj voluntar puteti sa mergeti la orice notar , incercati astfel si la alt notar pentru a vedea costurile .
Mai este si solutia unei actiuni in instanta si s-ar putea sa iesiti mai ieftin daca va intelegeti asupra impartelii si nu angajati avocat .
Dvs. decideti ....
Variante incheierii la prima zi de infatisare a tranzactiei permite restituirea taxei judiciare de timbru, in integralitate.;)
Va multumesc pentru raspunsuri.

Totusi nu-mi este foarte clar deci sunt 2 costuri de cate 3% din valoarea bunurilor?

3% este taxa de timbru judiciar si alti 3% este taxa pentru iesire din indiviziune?

Care dintre ele se poate restitui daca se renunta la judecata - se pot restitui ambele...:rolleyes:

Cum se stabileste valoarea bunurilor? Este valoarea stabilita de grilele acelea notariale?


Alte discuții în legătură

Lege noua privind succesiunea pe cale judecatoreasca? Tetras Tetras Buna ziua! Va rog mult,daca stie cineva sa-mi comunice la ce pret aproximativ s-ar putea ridica o succesiune pe cale judecatoreasca?.cam cat ar putea fi ... (vezi toată discuția)
Succesiune tata luisa.ignat luisa.ignat cum sa procedez cu costuri mai mici? prin notar sau prin judecatorie? mama a deschis un proces acum suspendat crezand ca asa o sa avem mai putine costuri, dar ... (vezi toată discuția)
Expertiza topo este obligatorie intotdeauna? prin noua taxa de timbru se impune expertiza topo obligatorie pentru evaluare? greus greus Buna, Ziua! Am formulat in instanta o cerere de iesire din indiviziune. obiectul partajului sunt cateva terenuri de 2 ha, pe care le vom imparti la buna ... (vezi toată discuția)