avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Intenționez să cumpăr un SRL care activează ca ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Intenționez să cumpăr un SRL care activează ca magazin alimentar. Ce trebuie verificat înainte de achiziție, și cum se poate face asta?

Buna ziua

Intentionez sa achizitionez un SRL care activeaza ca si magazin alimentar.

ce trebuie si cum pot sa il verific inainte de achizitie?
care este modalitatea de achizitie/cesionare a acestui SRL?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cameliapad , utilizator 12:40, 7 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cesiunea de parti sociale poate fi oricat de simpla sau de complexa doriti. Riscurile scad cu cat aflati mai mult despre activitate si cu cat prevedeti mai mult in contract. In varianta foarte simpla incheiati un contract de cesiune, prevedeti la ce data se face transferul, vedeti contractele cu furnizorii, cereti avize de la toate autoritatile aplicabile privind obligatiile curente ale societatii (pe care le veti mosteni), poate si o expertizare contabila la data transferului. Inregistrarea cesiunii si a noului asociat se face la ONRC
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Eu am mai discutat aici în forum pe acest subiect și m-am declarat destul de reticent atunci când vine vorba de preluarea unei firme fără verificări aprofundate! Nu este vorba doar de o listă de documente!

Aţi putea avea diverse surprize neplăcute.
De exemplu, în mod frecvent, vânzătorii prezintă o Fişa Sintetică foarte recentă celor interesaţi să cumpere afacerea !
Problema e că această fişă nu include eventualele Declaraţii contabile nedepuse, ceea ce poate însemna amenzi, sau alte neplăceri!

De obicei, chestiunile cel mai greu de verificat sunt cele de natură recentă, să spunem ultimele 60 zile, astfel că de multe ori, informaţiile ajung la cumpărător chiar după ce se încheie formalităţile de preluare a afacerii!

Expertiza contabilă menționată de d-na avocat Cornelia Dayes poate fi o idee foarte bună!..

Mai multe infomații pe acest subiect puteți găsi aici: [ link extern ]
[ JuristFirme.ro ]

Succes!
Daca are cont pe Spatiul Virtual Privat puteti verifica extrem de rapid ce declaratii s-au depus, ce datorii exista si alte eventuale probleme. Caz concret. O fata tanara e pusa de cineva sa deschida o firma. Ei fac ce le trece prin cap si apoi la tipa ii vine adresa de la ANAF de datorii de milioane. Se panicheaza si merge la contabil care depune tot felul de rectificative si datoriile scad la 0. Nu sunt depuse o droaie de declaratii, nu sunt facute verificari, firma nu mai are datorii, dar daca o ia cineva la bani marunti ... cine stie. In principiu ar trebui verificat totul pe ultimi 5 ani de catre un contabil BUN.
Buna seara.
In primul rand ar trebui sa verificati la ANAF daca societatea/administratorul nu are datorii sau cazier fiscal. De asemenea va recomand sa verificati la ORC daca societatea nu este asociat/actionar in alte societati, iar in cazul in care are aceasta calitate sa verificati si respectivele societati.
Sa verificati , pe portalul instantelor de judecata din judetul in care isi are sediul eventualele litigii in care aceasta societate ar putea fi parte procesuala.
Evident va trebuie, cel putin, consultanta contabila pentru a avea o imagine cat mai exacta asupra firmei pe care doriti sa o achizitionati.
In ceea ce priveste partea a doua a intrebarii, actele de cesiune nu sunt ceva complicat- urmand a fi facuta o Hotarare AGA a asociatilor actuali prin care hotarasc cesiunea/vanzarea respectivei societati. In aceasta hotarare precum si in contractul de cesiune se va trece si pretul vanzarii sau daca vanzarea s-a facut la valoarea nominala a partilor sociale (daca aceste este diferit de pretul vanzarii). In urma hotararii se redacteaza un act constitutiv actualizat al societatii, care impreuna cu acestea si cu o copie a actului de identitate al dvs. se vor depune la OC din judetul in care locuiti.
Ultima modificare: Duminică, 6 Mai 2018
Codruţa Cimpoies , Consilier juridic
Cumparati doar activul (magazinul).

Alte discuții în legătură

Preluare societate prin cesiune ALINAfenesan ALINAfenesan buna ziua, va rog sa ma ajutati cu raspunsuri pentru urmatoarea situatie: o societate aflata in inactivitate temporara (suspendata) este preluata de catre un ... (vezi toată discuția)
Preluare firma Endelus Endelus buna ziua, doresc sa preiau o firma infiintata acum 2 ani si sa devin actionar unic si administrator . firma a desfasurat activitate in aceasta perioada pe ... (vezi toată discuția)
Faliment firma hingheru hingheru Am o firma X si detin un magazin (cladirea este pusa gaj la banca ) am facut o noua firma(alt actionar,eu nu apar in firma) pe firma X am credite la ... (vezi toată discuția)