avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legislatie munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legislatie munca

Buna ziua,am si eu o intrebare,daca ma puteti ajuta:
Lucrez la o statie peco,in anul 2017,nu am avut concediu de odihna,pe motivul ca nu a fost personal si nu mi s.a putut acorda,tot in acest an,2017,am lucrat luna de luna,depasind nr de ore,adica prestand ore suplimentare,cum as putea sa imi recuperez banii de la angajator pentru orele suplimentare?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:42, 6 Mai 2018
Initial, va puteti adresa angajatorului cu o solicitare/cerere in acest sens, (incercand in acest mod, rezolvarea/lamurirea situatiei), dupa care, va puteti adresa instantei in vederea obtinerii unei hotarari prin care sa se dispuna obligarea angajatorului la plata drepturilor salariale neachitate...
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neplata diurnei , neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Precizez ca pe tot parcursul anului 2017,am semnat fluturase de salariu,este adevarat ca odata semnate,nu as mai putea sa recuperez nimic de la angajator?
Este posibil ca instanta de judecata sa ia in considerare ca ati primit salariul daca ati semnat acel fluturas ..

art.168 alin.1C.mun. : Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.

"Fluturasul de salariu nu este un document fiscal, el nu face neaparat dovada ca s-au platit impozitele pentru angajat si nu este necesar in cazul controalelor ITM sau ANAF, deoarece, conform Codului Muncii, plata salariului se dovedeste prin semnarea de catre angajator/administrator al companiei a statelor de plata si a altor documente justificative ce demonstreaza efectuarea platii salariului catre angajatul indreptatit."
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drepturi mai avem noi, angajatii? omideo20 omideo20 Buna seara.Lucrez incadrl unei firme de un an de zile.Programul este de 12 ore adica 12 cu 24.Dupa calculele mele imi ies peste 200 intr-o luna.nu primesc ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu dianadenisa dianadenisa buna seara am si eu intrebare.. sotul meu a lucrat la o firma.pe 10 ale lunii martie treb sa ia salariu dar suntem in 26 si nimic...la restul angajatilor ... (vezi toată discuția)
Data afară în perioada proba ca nu am vrut sa semnez în fals în numele altcuiva brokenangel brokenangel Buna ziua. Am fost data afară în perioada proba ca nu am vrut sa semnez în fals în numele altcuiva și nu am vrut sa particip la o serie de ilegalități. ... (vezi toată discuția)