avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contestație la executare respinsă ca tardivă. Mai ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Contestație la executare respinsă ca tardivă. Mai este vreo cale de atac sau de rezolvare?

Pe fond mi s-a respins contestatia la titlu executoriu ANAF, ca tardiva, n-am depus-o in 15 zile. De la data comunicarii titlului executoriu, initial am contestat-o (gresit) la ANAF, si dupa primirea raspunsului de la anaf, ca trebuie facuta la judecatorie. Am depasit termenul de 15 zile da la data comunicarii titlului, nu si de la data primirii raspunsului ANAF.
Mai e vreo cale de atac, adica la modul real, sa se discute problema pe fond, nu sa se respinga si la apel, ca tardiva?
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Doru Radu , utilizator 16:52, 23 Mai 2018
Va trebuie un avocat isteț care sa va ajute in acest demers. Sunt șanse sa castigati
Si nu se putea vedea de la inceput, ca tardiva? De ce s-a mai dat curs la actiune, intampinare ANAF, raspuns intampinare, citatie sedinta apel, achitat taxa judiciara 160, lei, prezentat la sedinta (n-am avut avocat), ca sa-mi spuna ca se respinge, ca tardiva? Cu drept de apel.
Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara!
Vi s-a respins actiunea ca urmare a admiterii exceptiei de a fi facuta dupa implinirea termenului legal de contestatie. Nu s-a mai judecat fondul cauzei.
Chiar daca se putea vedea de la inceput ca tardiva, instanta nu avea dreptul de a incepe judecata fara a fi parcursa procedura scrisa prealabila (intampinare, raspuns, citare etc). Altfel insemna ca se antepronunta, ceea ce ducea la o incalcare a legii si nu mai avea dreptul sa dea o solutie. Iar taxa de timbru se plateste inainte de trimiterea actiunii catre partea adversa, ANAF.
Imi puteti spune ce acte v-a trimis ANAF in procedura de executare? Ati primit titlul executoriu?
In cat timp ati primit raspuns de la ANAF si care este debitul de plata ?


Am primit de la ANAF, in 11.12.2017, titlu executoriu ptr. datorie CAS 2017, val. de 2550 lei. In titlu este trecut ca pot face contestatie la judecatorie, in 15 zile. Dar, zic sa nu ma duc la judecatorie, mai intai sa fac contestatie la ANAF, ca poate se rezolva asa. Stiind ca am platit trimestrial CAS2017, la casieria trezoreriei, avand chitantele de plata si stiind ca datoria CAS2017, pe primele 3 trimestre 2017, fusese stinsa si platita la indicatia mea, conform legii. La registratura mi-a preluat contestatia pe 15.12.2017 si am primit raspunsul pe 28.12.2017, pentru ca am fost eu acolo, altfel raspunsul mai intarzia, cum ca trebuie introdusa la instanta judecatoreasca. La judecatorie, am depus-o pe 5.01.2018.
Neconsultand un avocat, cautand pe net termen depunere contestatie judecatorie, peste tot am gasit 45 zile. Se vede ca titlul executoriu constituie o exceptie, are termen de 15 zile, pentru contestatie!
Ptr. -ELLA-
Am vazut raspunsuri ale dumneavoastra pe acest forum si mi se par corecte, logice si bine argumentate. De aceea, indraznesc sa va cer parerea intr-o chestiune, fara a particulariza prea mult speta mea, pentru care va multumesc anticipat. Sa-mi spuneti daca este corect rationamentul de mai jos, daca gresesc si unde, cu privire la stingerea creantelor reglementata de art.165 din lg. 207/2015:
Sunt mai multe situatii, distincte, de stingere a datoriilor fiscale. Una dintre acestea este cand se face la indicatia debitorului. O alta este cand organul fiscal competent poate distribui sumele platite in contul trezoreriei, pentru stingerea obligatiilor mai vechi. Ieri, la momentul T0, toate datoriile erau stinse, ultimele plati fiind facute in varianta la indicatia debitorului, acesta avand cunostinta ca au fost stinse. Astazi, la momentul T1, In sistem, in urma unei notificari, debitorul apare cu o datorie fiscala, din urma cu 4 ani. In acest moment ANAF transfera sumele platite pentru stingerea ultimei datorii, platita la indicatia debitorului si stiuta ca atare, pentru stingerea datoriei mai vechi, din urma cu 4 ani, incluzand si penalitati de intarziere, raportate la acel an fiscal. In acest moment, ANAF emite titlu executoriu pentru datoria reactivata, din momentul T0.
Consider ca ANAF a transferat abuziv sumele platite pentru obligatii deja stinse, de care contribuabilul avea cunostinta, facute anterior, la cererea acestuia, la ghiseul trezoreriei. Consider, deasemenea, ca debitorul trebuia informat, conform legii, de aceasta redistribuire. Consider ca ANAF trebuia sa emita titlu executoriu pentru datoria fiscala din urma cu 4 ani, aparuta la momentul T1.

Alte discuții în legătură

Anaf reactiveaza o datorie stinsa deja, prin stingerea alteia. Doru Radu Doru Radu Buna ziua, Este legal ca ANAF sa transfere suma platita pentru stingerea unei obligatii - CAS 2017, la indicatia mea, a contributorului (cf. art. 165(1) din ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare act administrativ fiscal Ovidiu Pop Ovidiu Pop buna ziua sunt in perioada unui control fiscal si astept din clipa in clipa sa mi se emita decizia de impunere prin care statul ma va obliga la o suma foarte ... (vezi toată discuția)
Anaf- somatie si titlu executoriu L.V. L.V. Buna ziua! Am primit un titlu executoriu de la ANAF in care se specifica ca datorez niște sume pentru contribuții sociale datorate de persoane care ... (vezi toată discuția)