avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare imobil
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare imobil

Proprietarul incheie o asigurare pentru imobilul in care se afla si un chirias. Daca daunele sunt produse de chirias, (din greseala da foc la cladire, de exemplu,) cum se procedeaza ? Firma de asigurare despagubeste proprietarul si recupereaza paguba de la chirias ? Sau ar trebui obligat si chiriasul sa incheie o polita de asigurare ? Mentionez, ca e vorba de persoane juridice si chiriasul ocupa doar o parte din imobil.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 01:45, 31 Octombrie 2009
Atentie sporita la incheierea politei de asigurare, pentru ca ,acestea sunt acordate in anume circumstante pentru situatii de calamitati (seism incendiu,inundatii)
Proprietarul, de comun acord cu chiriasul, pot stabili sa se incheie o polita de Raspundere civilla a chiriasului fata de proprietar.(mai ales cand activitatea acestuia ar presupune riscuri ca cel semnalat).Este si in avantajul chiriasului, care ar capata linistea unui sprijin material in caz de culpa, cat si al proprietarului care are teama de a ramane cu paguba, in cazul in care chiriasul nu ar fi solvabil.
Datele generale practicate de asiguratori sunt:
Cine se poate asigura
Poate incheia acest tip de asigurare orice persoana juridica care detine dreptul de folosinta temporara a unui imobil, in baza unui contract de inchiriere incheiat cu un proprietar, si pentru care plateste chirie/ redeventa.
Riscuri acoperite
Asigurarea acopera prejudiciile provocate de chirias proprietarului, cu care a incheiat un contract valabil de inchiriere, ca urmare a unor fapte savarsite din culpa sa, ori din culpa altor persoane pentru care acesta este obligat sa raspunda in baza legii precum si de lucruri si animale aflate in paza sa juridica.
Despagubiri
In cazul producerii unuia dintre riscurile asigurate, Asiguratorul acorda sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare pentru:

• prejudiciile cauzate proprietarului prin vatamare corporala, inclusiv decesul suferit de acestia
• prejudiciile cauzate proprietarului prin avarierea sau distrugerea bunurilor apartinand acestora
• cheltuielile facute de asigurat in procesul civil (cheltuieli de judecata necesare pentru buna desfasurare a justitiei si incuviintate de instanta) daca a fost obligat la dezdaunare
• cheltuielile de judecata facute de cel prejudiciat pentru indeplinirea formalitatilor legale in vederea obligarii asiguratului la plata despagubirilor, daca asiguratul a fost obligat prin hotarare judecatoreasca la plata acestora

In cazul politei de bunuri, producerea prejudiciului din vina/neglijenta grava a asiguratului(inclusiv a persoanelor ce locuiesc/viziteaza locatia) reprezinta o excludere si ca urmare despagubirea poate fi refuzata
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
nucu$, utilizator
La incheierea contractului de asigurare, va trebui sa relatati acest aspect, reprezentantul asiguratorului oferindu-va cea mai buna varianta din doua posibile:
1. Asigurarea pagubelor produse de chirias, prin extinderea riscurilor asigurate si plata unei prime suplimentare, in cazul in care nu exista o astfel de prevedere in contractul standard;
2. Incheierea unui al doilea contract, pentru chirias.
De regula se practica incheiere de contract distinct,pentru ca ,la un imobil se poate incheia un singur contract de asigurare si in acel imobil ,succesiv , pot
desfasura activitati n chiriasi
Polita de Raspundere civilla a chiriasului fata de proprietar cred ca ar fi cel mai potrivit lucru. Stiti cumva cum se stabilesc sumele de platit in acest caz ? Cine stabileste cota parte din valoarea imobilului ?

Alte discuții în legătură

Asigurare, acoperire daune incendiu provocat de angajat elena2424 elena2424 Buna seara! Daca un angajat al unui imobil asigurat, lasa o lumanare aprinsa si izbucneste un incendiu, asigurarea va acoperi prejudiciul? Va multumesc (vezi toată discuția)
Asigurare pentru o camera inchiriata unei firme jean59 jean59 Detin un spatiu proprietate personala si o parte ( o camera ) am inchiriat-o unei societati comerciale care desfasoara o activitate de comert .Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
In urma unui accident sunt nevoit sa platesc si bunurile din masina? popclaudia19 popclaudia19 tatal meu a facut un accident . sia dat asigurarea celuilalt sasi repare masina ,acesta avea pasageri luati de la ocazie.unul din ei a avut un laptop si sa ... (vezi toată discuția)