avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor deces
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor deces

Buna ziua, mama mea, pensionara, a decedat. Ca si pensionara are dreptul la un ajutor de deces, dar eu, ca si fiica a ei, salariata fiind, pot beneficia si eu?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2018
danaro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:53, 9 Mai 2018
Sunt 3 tipuri de ajutoare care se pot oferi in situatia unui deces, dupa caz.
1. ajutor de inmormantare
2. ajutor de deces
3. ajutor de deces oferit de Primarie

1. Ajutorul de inmormantare se acordă de către angajator din sursele proprii, respectând prevederile contractului de muncă colectiov /individual sau ale regulamentului intern.

2. Ajutorul de deces, acordat in baza Legii nr.263/2010,si care se obtine de la Casa de pensii.

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 125
(1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.
...
Art. 127
(1) Ajutorul de deces se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat și se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.
(2) Acordarea ajutorului de deces nu este condiționată de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare de:
.....
b) institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
...

3. Ajutorul de deces acordat de Primarie

Potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat (art.28 alin.4),in cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarii pot dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea. Ajutorul se acordă unei singure persoane, care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestuia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile cu înmormântarea.

Ajutorul de deces se acordă pe bază de cerere însoţită de următoarele acte, după caz:
a) certificatul de deces, în original şi în copie;
b) actul de identitate al solicitantului;
c) actele de stare civilă ale solicitantului din care să rezulte relaţia de rudenie cu decedatul sau, după caz, actele care atestă calitatea de moştenitor, tutore, curator;
d) dovezi privind suportarea cheltuielilor cu înmormântarea.

Cererea şi actele doveditoare se înregistrează la primăria comunei, oraşului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului Bucureşti unde familia din care a făcut parte persoana decedată sau, după caz, persoana singură decedată a beneficiat de ajutor social.

Ajutorul se suportă din bugetul local.

4. Ajutorul de inmormantare si ajutorul de deces se pot cumula.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor inmormantare ankai ankai Buna ziua. Tatal meu a decedat in anul 2015, insa in momentul decesului nu era pensionar si nici nu era angajat. S-a aflat in intretinerea mea iar ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare Bibi60 Bibi60 Buna seara, Soacra mea a decedat ,de inmormantare s- a ocupat o firmă de pompe funebre, urmând să ridice ajutorul de înmormântare de la primărie. O ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces luminita25 luminita25 Buna seara . intrebare : se beneficiaza de ajutor de deces la primarie doar ? , sau patronii sunt obligati si ei sa achite un ajutor in cazul uni deces de ... (vezi toată discuția)