avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este legal sa nu dai voie unei persoane sa isi ia ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este legal sa nu dai voie unei persoane sa isi ia concediu de odihna?

Buna ziua,
Tatal meu lucreaza la o firma privata, care au un contract cu o autoritate a statului si din cauza pierderilor pe care la are firma au dat afara 2 persoane din 4 cate erau pe acest proiect. Acum sunt doua persoane pe schimb si el munceste 10-12 ore/zi, in fiecare zi de luni pana vineri. De 5-6 luni de cand este aceasta situatie a inceput sa aibe probleme cu spatele (este munca fizica) si ajunge foarte foarte obosit acasa. A discutat cu conducere ca are nevoie de un CO pt niste analize, dar i s-a refuzat pe motiv ca nu au oameni. I-am spus sa ceara mai multi bani (ma gandeam ca avand un surplus ar putea sa se duca la niste analize la o clinica privata, in week-end) daca tot face munca la doi oameni, dar au spus ca nu au de unde ca la alte lucrari au pierderi. Sunt foarte ingrijorat de starea sanatatii lui. Este legal sa nu dai voie unui angajat sa isi ia CO? Ce poate face el in aceasta situatie, in afara de asi da demisia? Multumesc frumos de raspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2018
iuliandanescu, utilizator
Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

De asemenea, puteti sesiza Inspectia Muncii sau ITM-ul, intrucat aceste institutii au atributii de control in ceea ce priveste stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata.
Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc de raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce nu mi se acorda co Anisoara Tudoran Anisoara Tudoran Lucrez cu cm am dreptul la21 de zile co nu mise acorda nici zile nici bani Primesc concediu dar fara plata. (vezi toată discuția)
Concediu neefectuat ino2010 ino2010 Bună ziua, Am restante toate zilele din concediul de odihnă pe anul 2016. Angajatorul îmi poate refuza o cerere de efectuare a acestor zile începând de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna dupa ccc nudaunume nudaunume Cate zile din concediu imi revin anul asta tinand cont ca am revenit la serviciu din concediu pentru cresterea copilului in data de 01,02,2018 ? (vezi toată discuția)