avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Solicit o informație despre succesiune: se poate pune ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Solicit o informație despre succesiune: se poate pune în vânzare apartamentul în timp ce se dezbate la notariat?

Tatal meu a murit de curand ,mama demult timp aproape 15 ani,se poate face succesiunea la notariat pentru partaj,tin sa mentionez ca am o sora?As mai vrea sa intreb cum se procedeaza corect poti pune la vinzarea apartamentul si in acest timp sa se faca succesiunea? Cat costa deschiderea unei succesiuni si ce acte trebuie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: blanarudorin , utilizator 09:09, 20 Mai 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Succesiunea este deja deschisa prin insusi faptul decesului.
Procedura succesorala se deschide la cererea mostenitorilor, cerere care nu costa nimic.
Dezbaterea mostenirii si eliberarea certificatului de mostenitor costa, iar pretul depinde de bunurile ce compun masa succesorala, de modul de dobandire, de oras, zona, strada, suprafata, etaj, anul construrii blocului, daca aveti o casa si un teren, de materialul din care e construita casa, de suprafata terenului, de categoria de folosinta a terenului etc etc. Nu exista un pret standard. Pentru informatii mai exacte privind costurile, mergeti cu toate actele la un birou notarial.
Daca in afara de acest apartament nu mai exista alte bunuri, nu are rost sa faceti partajul,
Dupa dezbaterea mostenirii, vindeti impreuna cu sora dvs.
am uitat sa spun un lucru succesiunea trebuia facuta dupa mama care a murit de mult timp 15 ani? cam cat m-ar costa pe mine si pe sora mea sa fac succesiunea? iar dupa tata care a murit de curand se mai face succesiunea?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveți de dezbătut două succesiuni: a mamei și a tatălui.

Rămâne valabil ce vi s-a spus mai sus. Mergeți la notar pentru a afla costurile.
Aici nu putem aprecia ... „cam cât” v-ar costa. Pentru nu cunoaștem nici unul dintre elementele în raport de care se stabilește prețul. (vi s-a spus mai sus care sunt acestea).

În plus, ar trebui să știți că dezbaterea moștenirii și partajul sunt lucruri diferite.
Dezbaterea moștenirii se finalizează cu eliberarea certificatului de moștenitor.
Iar partajul (care are costuri diferite) poate fi făcut: acum, vreodată sau niciodată.
Dacă obțineti certificatul de moștenitor (după mama și după tata) și aveți de gând să vindeți împreună apartamentul și să împărțiți prețul vânzării, nu mai are rost să încheiați și un act de partaj.
Ultima modificare: Vineri, 18 Mai 2018
romascanu, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mergeti la notariatul din localitatea unde a decedat tatal dvs. si solicitati notarului deschiderea succesiunii dupa tata ,va fi citata si sora dvs. daca va intelegeti notarul va deschide succesiunea dupa tata . Solicitati notarului si deschiderea succesiunii dupa mama , si aici daca va intelegeti cu sora dvs e ok . pt. succesiunea dupa mama veti plati o suma destul de mare .

Dupa ce se deschid succesiunile la notar se poate face vanzare de drepturi succesorale catre cine doriti dvs .
Certificate deces defuncti si actul dvs de identitate ,eventual daca detineti acte dupa bunurile defunctilor,daca nu, le aflati pe parcurs, in baza unui certificat de calitate de mostenitor pe care notarul il va elibera la cererea dvs. cu care veti merge la DVBL ,OCPI si solicitati ce bunuri exista pe numele defunctilor.

Pt. succesiunea tatalui onorariul este de aprox 650 lei +taxa timbru ...aprox. 1900 lei ,fara taxe la fisc daca nu au trecut 2 ani, pentru mama te poate duce la 6-7 mii lei
Buna ziua! Imi cer scuze, dar eu nu mai profesez ca notar de circa 3 ani, fiind pensionar. Este necesar sa va adresati unui notar in activitate. Cu stima, Dorin BLANARU

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invitatie dezbatere succesiune sandru72 sandru72 succesiunea din partea lui tata este obligatorie santem 2 frati si mama in viata ce trebuie sa facem? va multumesc:O (vezi toată discuția)
Succesiune vetx vetx tatal meu are o sora iar aceasta nu vrea sa vina sa se intalneasca cu tata pt a face suucesiunea dupa mama lorcare e moarta de 6 ani cum putem face pentru a o ... (vezi toată discuția)
Succesiune si partaj curiosu curiosu Buna ziua, Situatia e urmatatoarea: a murit tata acum 5 ani, s-a facut succesiunea si am obtinut certificate de mostenitori eu, sora si mama. Intre timp tata ... (vezi toată discuția)