avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am 23 de ani și tatăl meu nu m-a recunoscut la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am 23 de ani și tatăl meu nu m-a recunoscut la naștere. Pot să îl dau în judecată acum pentru a face testul de paternitate, și pot cere daune morale pentru că nu m-a ajutat cu niciun ban?

Buna seara. Am 23 de ani si tatal meu nu m-a recunoscut la nastere (precizez ca parintii mamei mele nu au fost de accord atunci pentru ca el este iranian si atunci erau legi la ei care daca recunostea copilul il putea lua la el in tara si nu l.ar mai fi dat innapoi) . Pot sa il dau in judecata acum pentru a face testul de paternitate ca sa ma recunoasca? Si pot cere daune morale pentru ca nu mi-a platit pensie alimentara si nu m-a ajutat cu niciun ban?
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Da, dvs personal puteți solicita recunoașterea paternității, acțiunea este imprescriptibilă în timpul vieții dvs.
Cu martori, scrisori între mama și tata, ori chiar mărturisea tatălui ca recunoaște paternitatea în data instanței se poate termina repede procesul.
Exista și varianta mai lunga în care intervine necesitatea efectuării testului ADN.
Costa în jur de 3000 lei, dar vor cădea în sarcina celui care pierde procesul, adică puteți sa i recuperați dacă " tata" se va dovedi ca este tata.

Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Si pot primi si daune morale pe motiv ca nu am primit niciun ban de la el?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Aveti in vedere si expertiza serologica , examenul serologic complex, care este 840 lei( totusi, expertiza ADN este un grad de probabilitate mai mare 99, 9 %, insa aveti in vedere toate probatoriile din dosar ).

În opinia mea, nu puteți obține daune de nici un fel, întrucât legea nu prevede nici o sancțiune pentru tatii care nu binevoiesc sa și recunoască copiii. Sau poate nici nu știu de existenta lor...
Apoi, pe obligația legală de întreținere nu se mai poate cere pensie alimentara retroactiv, ci numai pentru viitor.
Insa dacă sunteți major și sunteți în continuarea studiilor, după stabilirea filiație față de tată îl puteți acționa în judecată pentru plata pensiei de întreținere lână la 26 de ani ai dvs.
Cu 2 conditii: sa studiați la zi și sa nu lucrați full time. Sau chiar deloc.
Aici sunt alte discuții...

Subiect al infractiunii de abandon de familie pentru neplata pensiei, nu poate fi decât tatăl recunoscut legal pe certificatul de naștere ca este tatăl dvs.
Altfel, nu are calitatea de autor al acestei infracțiuni.
Insa problema de drept pe care ați pus o mi a dat de gândit la o propunere de lege ferenda....
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2018
Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen, Avocat
Imi place raspunsul d-nei avocat !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate copil cris_13 cris_13 buna, am o mare nelamurire legata de recunoasterea paternitatii fiicei mele, in varsta de 10 luni. tatal nu a recunoscut fata, iar acum am vorbit cu o avocata, ... (vezi toată discuția)
Test de paternitate tata fiica Ghipsa Ghipsa Tatăl cere un test de paternitate cat costa cel mai ieftin va rugam sa ne ziceți și unde se face este ai la domociliu (vezi toată discuția)
Stabilire paternitate / pensie alimentara situatia este urmatoarea> astept un bb. tatal biologic, fostul prieten, nu vrea sa recunoasca copilul. nu stiu cum se procedeaza. la momentul nasterii ... (vezi toată discuția)