avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatia de maternitate - cum se calculeaza in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatia de maternitate - cum se calculeaza in acest caz?

As dori sa aflu cum se procedeaza in cazul in care o persoana care a nascut si a beneficiat de concediul pentru cresterea copilului de pana la 2 ani si respectiv de indemnizatia pentru materniatate (85% din media venituriloe pe ultimele 12 luni), iar in luna mai a acestui an a revenit la munca si acum, in luna noiembrie va intra din nou in concediul pentru cresterea copilului de pana la doi ani deoarece a nascut cel de-al doilea copil intre timp. Problema este cum va fi platita aceasta persoana in urmatorii doi ani, adica cum se va calcula media veniturilor pe ultimele 12 luni daca ea a fost 6 luni din ultimele 12 in concediu pentru cresterea copilului.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:38, 31 Octombrie 2009
avand in vedere normele metodologice la OUG 148/2005 modificata
art. 2 (4)Începând cu luna ianuarie 2009, indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor profesionale realizate în ultimele 12 luni din ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, după caz, datei de la care s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei, s-a adoptat copilul ori s-a luat copilul în plasament sau în plasament în regim de urgenţă, precum şi datei de la care persoana a fost numită tutore, potrivit legii.
Cred ca va beneficia doar de cei 800 lei
Vreti sa spuneti 600 Ron, dar nu este asa.
Modalitatea efectiva de calcul nu o cunosc, dar se vor lua in calcul veniturile obtinute dupa CIC. Pentru lunile in care a fost in CIC nu stiu cum se calculeaza.
Daca intri dintr-un CIC in altul se or lua in calcul veniturile obtinute pana la data nasterii anterioare. Daca a beneficiat de cei 800 la fel va primi si acum.
In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei.
Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil miruna_albu miruna_albu Buna seara, Sunt angajata cu CIM pe perioada nedeterminata de la 01.07.2009. Din 01.10.2009, angajatorul a luat masura diminuarii timpului de lucru de la 8 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt al doilea copil AlexaR AlexaR Buna ziua, sunt in concediu de crestere copil din aprilie 2009 si beneficiez de indemnizatie de crestere copil de 85% din venit. Intrebarea mea este: voi ... (vezi toată discuția)