avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Remuneratia in zilele de liber legal care cad in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Remuneratia in zilele de liber legal care cad in Weekend

Buna ziua,

Am o nelamurire in ceea ce priveste remuneratia zilelor de liber legal care cad in weekend. Eu sunt remunerata in functie de intervalul orar.
6am-8pm : 100%
8pm-10pm : 108%
10pm-6am: 130%

Sambata si Duminica sunt platita la fel ca orice zi din cursul saptamanii conform intervalului orar mentionat. In fiecare saptamana lucrez 5 zile cu 2 zile de repaus (luni-duminica). De curand am lucrat intr-o sambata si duminica in care duminica a cazut o sarbatoare (joi si vineri au fost considerate zile de repaus). Duminica am fost platita ca in programul mentionat mai sus. Mi s-a comunicat ca pentru ziua de Duminica am primit deja liber, respectiv Vineri care de drept zi de repaus, iar sambata si duminica nu pot fi considerate sarbatoare legala si weekend in acelasi timp. Ceea ce mi s-a mai comunicat ulterior a fost ca desi am lucrat sambata si duminica, ei au considerat ca si cum as fi lucrat joi si vineri in care nu a fost nicio zi liber legala.

As dori sa stiu daca este corect ceea ce mi s-a transmis pentru ca nu gasesc in codul muncii ceva care sa se preteze pe situatia de mai sus.
Multumesc,
Oana
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:44, 18 Mai 2018
1. Daca ati muncit in zilele de sarbatoare legala, beneficiati de:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care vi se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu vi se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

2. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

3. In situatia in care ati lucrat intr-o zi de sarbatoare legala care a cazut intr-o zi de repaus sapatamanal, atunci consider ca trebuie sa primiti o zi liber si sporul pentru munca in zilele de repaus sapatamanal sau sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal, dar si sporul pentru munca in zilele de sarbatoare legala.

4. Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
g) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Ultima modificare: Vineri, 18 Mai 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile lucrate sambata sau duminica si neplatite scor.pio scor.pio Daca angajatorul (in cazul meu statul) nu plateste zilele lucrate in weekend (nu le platea nici inainte, cu atat mai putin acum cand ne mai taie si din ... (vezi toată discuția)
Munca in schimburi de 8 ore in tura (7-15 si 14-22) alleb alleb Munca prestata in zilele de sambata si duminica si cu repaus fixat in alte zile consecutive ,salariatul are dreptul la spor de weekend ? In zilele de ... (vezi toată discuția)
Lucrul in zile de repaus saptamanal si sarbatori legale ContSters431711 ContSters431711 Buna ziua, In saptamana 29.05.2017 – 04.06.2017 am lucrat consecutive 7 zile. Compania pentru care lucrez nu plateste ore suplimentare, acestea fiind ... (vezi toată discuția)