avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test ADN dorit de tatăl biologic după adoptarea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test ADN dorit de tatăl biologic după adoptarea copilului, nerecunoscut de el, de către soțul mamei. Ce șanse are să obțină efectuarea testului?

Buna ziua! Scriu in speranta ca cineva ma poate linisti. In anul 2009, in urma unei relatii (nu de casatorie) am dat nastere unui copilas. De tatal copilului m-am despartit in luna a treia de sarcina, nu l-a recunoscut, a fost trecut pe numele meu si cu liniuta in dreptul tatalui. In anul 2015, dupa ce m-am casatorit copilul a fost adoptat de sot, avem hotarare judecatoreasca cu drepturi depline, acum ii poarta si el numele. De curand m-a cautat tatal lui biologic, dupa 9 ani s-a gandit ca vrea sa il cunoasca si sa faca parte din viata lui dar tot el a pus conditia ca vrea sa fac un test adn inainte sa il recunoasca si legal, ba chiar vrea sa ii poarte si numele. Nu la- vazut, nu i-a vorbit niciodata si nici nu i-a oferit nimic. Desigur ca nici eu si nici sotul nu suntem de acord cu nimic din cele cerute de el, nu vrem nimic de la el, doar sa ne lase in pace ca si pana acum. Copilul are acum o familie unita si fericita, nu vrem sa ii stricam linistea. Ce sanse are sa faca ceea ce a zis? Mai poate sa il recunoasca daca acum are un tata in mod legal? Poate face test adn, valabil in instanta, fara acordul meu? Ce se intampla cu hotararea de adoptie? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Carla Ioana , utilizator 16:31, 31 Mai 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu as fi de parere ca sansele tatalui biologic sunt minime. Copilul a fost deja adoptat, exista un certificat de nastere emis cu un tata aprobat de instanta. Nu pare un caz de nulitate sau anulare a adoptiei.
In ce priveste testul ADN, lasati mai dégraba tot instanta sa decida asupra oportunitatii, dupa ce deja a analizat pretentiile tatalui presupus biologic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2018
CaraD, utilizator
In ce calitate poate cere efectuarea unui test adn sau sa il recunoasca? Nu exista o perioada limita de la nasterea copilului in care se poate face acest lucru? Multumesc
Nu poate cere efectuarea testelor biologice pentru stabilirea paternitatii decat in instanta. Doar daca nu doriti sa oferiti dvs de bunavoie. Copilul s-ar putea recunoste de catre tata in mod simplu doar daca nu exista deja un tata mentionat in certificatul sau de nastere (acela de acum nu cel vechi). Daca exista deja o paternitate mentionata acolo, aceasta poate fi inlocuita doar prin decizia instantei.
Un pic mai complicat de spus ce actiune ar putea alege sa promoveze in instanta, unele sunt imprescriptibile cat tatal biologic traieste.
Din moment ce copilul este adoptat tatăl natural ar trebui să aibă probleme juridice.
Mergeți cu actele la avocat daca vreti sa va lămuriți si sa va faca si un studiu de caz.
Este o situație atipică si trebuie studiate anumite aspecte.
După părerea mea aveti sanse sa piardă procesul dar trebuie foarte bine gândită apărarea dvs.
Dacă ar obține hotărâre ar avea si drept de vizita.
Mai este si aspectul care ar fi interesul superior al minorului, printre altele...dar avocatul trebuie să studieze alte aspecte si nu pe acesta...in primul. rand...
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Pentru a deschide actiune in instanta tatal biologic nu are nevoie de datele copilului, certificatul de nastere? Ii poate scimba numele copilului fara acordul meu?
Ultima modificare: Duminică, 20 Mai 2018
Carla Ioana, utilizator

Alte discuții în legătură

Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)
Ajutor- filiatie Ana-Armina Ana-Armina Buna ziua!Am o problema destul de mare.Sora mea a ramas insarcinata,nefind casatorit cu tatal copilului acesta a refuzat sa treaca copil pe numele lui.De ... (vezi toată discuția)
Stabilire paternitate-test adn denis2012 denis2012 Buna ziua,as vrea sa stiu daca tatal meu are acelasi adn ca al meu,cum pot face sa aflu daca el nu doreste sa faca analizele de sange?nu avem acelasi nume ... (vezi toată discuția)