avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită contract de imprumut / contract de garantie
Discuție deschisă în Executare silită

contract de imprumut / contract de garantie

in 1999 s-a facut un contract de imprumut in bani, termen de rambursare 1 an, in cazul nerambursarii creditului imprumutatorul poate cere exutarea silita. Contractul este garantat cu un contract de ipoteca - pe un imobil. Imprumutatul a mai platit - pana-n 2007(ultima plata) dar nu s-a achitat imprumutul. Se poate solicita instantei o constatare a interventiei prescriptiei executarii silite a imprumutului garantat cu apartamentul si implicit stingerea executarii apartamentului?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 09:31, 31 Octombrie 2009
Nu inca!
Potrivit dispoz. art. 405 si urm.din C.pr.civ. Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel
In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani.
Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
Prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.
Cursul prescriptiei se suspenda:
a) in cazurile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescriptie a dreptului material la actiune;
b) pe timpul cat suspendarea executarii silite este prevazuta de lege ori a fost stabilita de instanta sau de alt organ jurisdictional competent;
c) atata timp cat debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire;
d) in alte cazuri prevazute de lege.
(2) Dupa incetarea suspendarii, prescriptia isi reia cursul, socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare.
(3) Prescriptia nu se suspenda pe timpul cat executarea silita este suspendata la cererea creditorului urmaritor.
Cursul prescriptiei se intrerupe:
a) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;
b) pe data depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;
c) pe data trimiterii spre executare a titlului executoriu, in conditiile art. 453 alin. 2;
d) pe data indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;
e) pe data depunerii cererii de reluare a executarii, in conditiile art. 3716 alin. 1;
f) in alte cazuri prevazute de lege.
(2) Dupa intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie.
(3) Prescriptia nu este intrerupta daca cererea de executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea.
Dupa implinirea termenului de prescriptie creditorul poate cere repunerea in acest termen, numai daca a fost impiedicat sa ceara executarea datorita unor motive temeinice.
(2) Cererea de repunere in termen se introduce la instanta de executare competenta, in termen de 15 zile de la incetarea impiedicarii.
sunt 2 contracte: unul de imprumut, cu termen de 1 an, in care se spune ca daca nu este achitat imprumutul se poate solicita executarea silita. si cel de-al doilea contract de ipoteca care este garantie in caz ca se porneste executarea silita sa se mearga direct pe imobilul x.
Ma gandesc ca solicitand constatarea interventiei prescriptiei in a cere executarea silita - se stinge si executarea asupra apartamentului.

deci , din p.m.d.v., nu exista titlu executoriu - sau se considera actul notarial fiind autentic titlu executoriu chiardaca nu-i investit cu formula executorie?
Contractul de ipoteca este accesoriu celui de imprumut, astfel ca daca se stinge datoria principala, se stinge si garantia.
Nu conteaza cand ati contractat imprumutul - nu de atunci calculati prescriptia, ci din momentul in care ati incetat sa mai platiti - 2007, din acest moment nascadu-se dreptul creditorului de a cere executarea silita.
Cum suntem in 2009, mai aveti de stat..... indiferent pe ce termen mergeti...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare de plata datorie dupa 12 ani mihaelamunteanu1986 mihaelamunteanu1986 Buna ziua! Mama mea a primit zilele trecute prin posta o foaie prin care i se cere plata unei datorii, din cate imi amintesc eu facuta la Altex in urma cu 12 ... (vezi toată discuția)
In cat timp se poate executa o hotarare? dmdc dmdc Am o hotarare definitiva si irevocabila( impotriva unei firme de asigurari) din ianuarie 2009.Investirea cu titlu executoriu a fost facuta in iunie 2011.Cand ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare silita bogdandaniel87 bogdandaniel87 buna ziua, in data de 31.01.2018 am pramit la sediul firmei o instiintare de popriore pe salariu de la un birou executor in baza unei hotarari judecatoresti ... (vezi toată discuția)