avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inspectarea apometrelor - CINE? CUM? CAND?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inspectarea apometrelor - CINE? CUM? CAND?

Buna seara!

Sunt un utilizator nou al acestui site pe care l-am descoperit chiar astazi in incercarea de a gasi raspunsuri la cateva intrebari despre obligatiile proprietarului unui apartament fata de asociatia de proprietari. Va rog, daca se poate, sa ma ajutati in aceasta privinta.

1. Sunt proprietarii obligati de vreo lege sa deschida usa apartamentului si sa permita inspectarea apometrelor (citirea indexului si/sau descoperirea eventualelor inovatii de furt) de catre UN DELEGAT sau CONDUCEREA ASOCIATIEI?

2. Daca verificarea apometrelor este obligatorie, cine trebuie sa o efectueze? Nu este nevoie sa fie o persoana autorizata (de exemplu, un instalator sau reprezentantul firmei furnizoare)? Este suficient ca persoana respectiva sa faca parte din comitetul asociatiei ca sa intre in casa mea cand vrea (chiar si cu preaviz de 5 zile)?

3. Exista vreo prevedere a legii care sa-mi permita sa platesc eu pe cineva autorizat (ex: furnizorul de apa) care sa faca aceasta verificare si sa evit astfel sa intre in casa persoane care, in virtutea locului pe care il ocupa in comitetul asociatiei, considera ca pot sa sicaneze locatarii pe care nu ii agreeaza?

4. Practic, in ce conditii sunt obligata de lege sa le permit accesul in casa reprezentantilor asociatiei? Ce masuri poate lua asociatia impotriva mea, ca proprietar, daca refuz intrarea lor in casa atata timp cat ei nu sunt insotiti de o persoana autorizata pentru inspectarea apometrelor?

Nu sunt absolut deloc impotriva verificarii in sine, pentru ca nu am nimic de ascuns. Sunt cu plata la zi a tuturor datoriilor, consum apa ”respectabil,” inteleg si logica necesitatii anumitor verificari periodice. Problema este ca presedintele asociatiei abuzeaza de aceasta actiune, efectuand-o foarte frecvent. Si nu ar fi numai ca vrea sa citeasca apometrele, dar ma pune sa dau la o parte dulapurile din bucatarie, ca sa vada mai bine TOATE tevile din spatele lor, ca nu cumva sa fie facuta vreo smecherie. Acum, sa mut dulapurile (pline de tot felul de vase, ca intr-o bucatarie obisnuita) de fiecare data cand au chef dansii sa se distreze pe nervii mei, nu este un sport asa de interesant. In plus, sunt amenintata cu amenda daca ”nu colaborez,” sau cu plata la pausal.

5. Ultima intrebare pe care doresc sa v-o adresez:

Care din urmatoarele doua variante ale Art. 12, cap. B (Obligatiile proprietarului), punctul b) al ”Normei metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007” este cea valabila? (Le-am gasit pe amandoua pe internet.)

Varianta 1: ”sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul propriu, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar si justificat sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz, conform prevederilor din statutul asociatiei de proprietari;”

Varianta 2: ”sa accepte accesul in apartamentul sau in spaţiul sau, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociaţiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţa, cand accesul se poate face fara preaviz, conform prevederilor din Statutul asociaţiei de proprietari. Sa accepte, fara preaviz, accesul in apartament pentru inspectia instalatiilor interioare de contorizare a apei si energiei termice. In caz de refuz, apartamentul respectiv va fi considerat necontorizat. Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari va lua toate masurile pentru aducerea la starea iniţiala dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparaţii la parţile comune, urmand ca sumele aferente reparaţiilor respective sa fie suportate de toţi proprietarii proporţional cu cota indiviza.”

Multumesc tuturor celor care vor contribui cu raspunsuri!
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2009
vasti1948, utilizator
Legea 230/2007 din care ati citat, precum si Normele metodologice de aplicare a legii, nr.1588/2007, sunt valabile ambele.
De fapt pe Dv. va deranjeaza, inteleg, faptul ca foarte des (cu ce frecventa, totusi?) sunteti deranjata pentru verificarea instalatiei.
Nu intotdeauna in asociatii se respecta cele 5 zile, totusi, daca sunteti anuntati - locatarii - ca veti fi vizitati acasa cu acest scop, nu se incalca legea in fond.
.........................
Pe de alta parte, amenda ar trebui s-o aplice o autoritate abilitata sa dea aceste amenzi, nu asociatia. Asociatia va poate "penaliza" intr-un alt mod pentru faptul ca nu permiteti verificarea instalatiei, printre altele va poate considera necontorizati. Totusi ar fi o exagerare.
Faptul ca va pune sa mutati dulapurile grele si incarcate foarte des, si acest lucru, mie mi se pare exagerat, daca nu e vorba numai de apometre.
.........................
Cred ca puteti demonta acest comportament pe care Dv. il considerati abuziv, acceptand cateva asemenea vizite...si cred eu ca in timp lucrurile se vor aseza in normalitate. De multe ori aceste incidente se intampla. fie pentru faptul ca sunt pierderi mari de apa, nejustificate, fie proprietarul, pe de-o parte si administratorul sau presedintele asociatiei, pe de alta parte, inteleg sa intretina o stare conflictuala din care ambele parti nu castiga mare lucru.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2009
elga50, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru @vasti1948 sa raspundem pe puncte:
1. Da, proprietarii au obligatia sa permita unui reprezentant al asociatiei sa verifice instalatiile de apa si apometrele, conform legii 230/2007 si normelor de aplicare.
2. Verificarea o poate face un delegat al asociatiei asa cum ati citat apoi din lege, fara ca acesta sa fie autorizat sau specialist in instalatii.
3. Verificarea o face un reprezentant al asociatiei pentru ca dv aveti relatii direct cu asociatia si nu aveti o relatie directa cu furnizorul de apa. Furnizorul are contract cu asociatia. Daca furnizorul din localitatea dv accepta, incercati si faceti contract direct cu acesta. Lunar vor veni delegati de la furnizor si vor verifica apometrele iar dv nu mai aveti treaba cu reprezentantul asociatiei in ce priveste apa.
4. Daca nu permiteti verificarea apometrelor vi se poate trece pe lista de plata o cantitate de apa mai mare in functie de pierderile de la bransament pe instalatie. Comitetul executiv poate decide si alte masuri.
5. Sunt in vigoare atat legea 230/2007 cat si normele de aplicare.
elga50 a scris:

Legea 230/2007 din care ati citat, precum si Normele metodologice de aplicare a legii, nr.1588/2007, sunt valabile ambele.


Daca este valabila si varianta a doua a citatului meu, de ce in ”Normele metodologice” publicate de dvs. pe acest site nu gasesc nicaieri fraza:

Sa accepte, fara preaviz, accesul in apartament pentru inspectia instalatiilor interioare de contorizare a apei si energiei termice. In caz de refuz, apartamentul respectiv va fi considerat necontorizat. Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari va lua toate masurile pentru aducerea la starea iniţiala dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparaţii la parţile comune, urmand ca sumele aferente reparaţiilor respective sa fie suportate de toţi proprietarii proporţional cu cota indiviza.”

Nu cumva aceasta fraza a facut parte doar din proiectul pentru Norme, fiind eliminata in final?

Imi puteti spune, va rog, care este mai exact articolul din Lege si/sau din Norme in baza caruia eu trebuie sa accept inspectia apometrelor efectuata de o persoana neautorizata?

Din modul in care am gasit formulat Art. 12 al Legii si Normelor publicate pe acest site, inteleg ca sunt obligata sa accept inspectarea, repararea sau inlocuirea ”elementelor din proprietatea comuna,” dar nu si a instalatiilor de contorizare.

Si unde se mentioneaza cat de des trebuie efectuata aceasta inspectie? Ce baza legala am ca sa ma pot opune abuzurilor si sa nu fiu supusa penalizarilor in mod nejustificat?

elga50 a scris:

Cred ca puteti demonta acest comportament pe care Dv. il considerati abuziv, acceptand cateva asemenea vizite...si cred eu ca in timp lucrurile se vor aseza in normalitate.


Imi pare rau daca nu am fost suficient de explicita in prima postare, dar eu am acceptat deja toate vizitele pana in prezent, efectuate anul acesta la interval de aprox 1-2 luni (una singura a fost efectuata de reprezentantul firmei furnizoare impreuna cu administratorul, si restul efectuate de administrator, presedinte, si doi membri ai comitetului). Acum mi se spune ca mai urmeaza inca o inspectie a conducerii asociatiei, pe care daca o refuz primesc amenda sau sunt trecuta la pausal.

elga50 a scris:

De multe ori aceste incidente se intampla. fie pentru faptul ca sunt pierderi mari de apa, nejustificate, fie proprietarul, pe de-o parte si administratorul sau presedintele asociatiei, pe de alta parte, inteleg sa intretina o stare conflictuala din care ambele parti nu castiga mare lucru.


Este adevarat ca sunt pierderi de apa si ca acestea trebuiesc depistate, dar nu credeti ca firesc ar fi ca eforturile conducerii asociatiei sa fie concertate in directia locatarilor care refuza mereu sa deschida usa si care declara un index de 1 m3, sau care au datorii mari? Eu am colaborat mereu, s-a vazut foarte clar ca nu am nimic de ascuns, ca am instalatiile si sigiliile in regula, ca predau un index de aprox 10 m3 lunar (daca as fura, probabil ca as duce si eu tot 1 m3), ca am TOATE datoriile platite la zi, si cu toate acestea vor sa demonstreze ca taie si spanzura pe proprietatea mea.

Sunt in continuare interesata sa aflu daca pot plati eu o persoana/firma autorizata care sa inspecteze apometrele cu o frecventa prevazuta de lege, si sa evit astfel discutiile inutile cu niste oameni stapaniti de un orgoliu comunist incomensurabil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2009
vasti1948, utilizator
Pentru @adriantot:

Multumesc pentru raspunsul punctual!

Eu am oferit doua variante ale Art. 12 din Norme, ambele gasite pe net in locuri diferite. In Normele publicate pe avocatnet.ro am gasit prima varianta, care se refera doar la obligativitatea de a accepta inspectarea ”elementelor din proprietatea comuna.” Va rog sa imi dati citatul exact, din Normele publicate pe acest site, in care se face referire si la obligatia mea de a permite verificarea apometrelor.

Si in speranta ca nu deranjez, insist cu intrebarea: Cum ma pot apara impotriva abuzurilor? Poate nu credeti, dar nu toate asociatiile au o conducere exemplara. Se mai intampla ca in fruntea unora dintre ele sa se gaseasca si oameni interesati mai mult de a sicana pe X si Y decat de a face ceva util pentru membrii asociatiei.

Care este frecventa cu care conducerea asociatiei poate realiza inspectii, daca la nivel de asociatie citirea apometrelor se face de catre locatari, care apoi ii predau indexul administratorului?

Aceste inspectii sunt facute la 1-2 luni pe motivul confruntarii declaratiei cu consumul inregistrat de apometre si al verificarii instalatiei. In ritmul acesta ar trebui sa le dau o cheie de la apartament ca sa intre cand vor.

Si inca un lucru esential: Eu (ca toti locatarii) deja platesc cativa m3 in plus, pierderi. Interesant este ca, cu cat consumul declarat este mai mare, cu atat trebuie sa platesc mai multi m3 pierderi. De exemplu, daca as minti, si as declara doar 1 m3, as plati pierderi de 1 m3. Declarand consumul real, de 10 m3, platesc in plus pierderi de 3-4 m3. Pierderile platite cresc proportional cu consumul declarat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2009
vasti1948, utilizator
Legea si Normele de aplicare ale legii le gasiti chiar in aceasta sectiune, in fruntea topicurilor la "Documentatie specifica asociatiei......". Puteti consulta acolo tot ce va intereseaza.

In fiecare asociatie sunt obiceiuri si obiceiuri. Nu putem sa ne pronuntam de-aici si nici nu veti gasi pe undeva frecventa cu care o conducere de asociatie intelege sa faca aceste verificari.

Cat priveste pierderile de apa cu atat mai mari cu cat si consumul este mai mare, ma duce la concluzia ca la Dv. in asociatie s-a hotarat ca aceste pierderi sa se imparta proportional cu consumul. Puteti citi, daca aveti timp si va preocupa probleme aceasta si topicul (discutia) de pe prima pagina cu "calcul diferente la consum de apa rece" si veti descoperi ca exista mai multe modalitati de a imparti aceasta pierdere, in functie de cum se hotaraste in fiecare asociatie. Va puteti documenta si puteti sa faceti propuneri in asociatia Dv. daca vi se pare ca vreun alt mod de impartire ar fi mai echitabil.
Nici in aceasta privinta nu exista reglementari legale, in afara de hotararea asociatiei de proprietari.
..........................
:offtopic: Am sa va rog sa nu editati raspunsurile daca dupa mesajul Dv. s-a mai scris ceva, ci numai atunci cand mesajul Dv. este ultimul, ca incurcam ideile si raspunsurile.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2009
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Cum se ia in calcul pausalul? moisavali moisavali Buna ziua. Am o intrebare referitoare la cum se ia in calcul pausalul. Am un apartament contorizat la apa rece si calda. De cateva luni, mai precis din ... (vezi toată discuția)
Ce act normativ reglementeaza facturarea apei in sistem pausal Pilu Pilu Buna seara, as avea o rugaminte, daca poate cineva sa-mi spuna care este actul normativ care reglementeaza calcularea consumului de apa, in cadrul asociatiilor ... (vezi toată discuția)
Inspectarea apometrelor - cine? cum? cand? data post: luni, 2 noiembrie 2009, 02:12 daria7iulia daria7iulia Buna ziua. Referitor la acest subiect dezbatut cu ceva vreme in urma am si eu o intrebare. Sa va expun situatia mea. De 3 ani locuiesc cu chirie la bloc. ... (vezi toată discuția)