avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedii medicale neplătite de anul trecut: ni s-a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedii medicale neplătite de anul trecut: ni s-a transmis de la firmă că trebuie să avem răbdare, deoarece banii de la CNAS vor fi recuperați în decurs de 2-3 ani. Ce este de făcut?

Buna seara! Sotul meu a lucrat in alta tara, in constructii navale, insa sediul firmei aflandu-se in Bucuresti. Anul trecut, mai exact in luna iunie a suferit o interventie chirurgicala. In urma acesteia a beneficiat de 90 de zile de concediu medical.
Fiecare medical l-am dus la sediul firmei, insa nici la acest moment nu am primit niciun ban.
Specific ca sotul a fost pontat cu 2 ore din luna ianuarie pana in luna iunie.
Ni s-a transmis de la firma ca trebuie sa avem rabdare deoarece banii de la CNAS vor fi recuperati in decurs de 2-3 ani.
Am facut o cerere catre firma pentru a imi da un nr de inregistrare referitor la concediile medicale ce au fost depuse la CNAS, insa nu am primit niciun raspuns. M-am interesat si pentru ca angajatorul sa isi primeasca banii trebuie sa vireze banii sotului. Ei au transmis ca vor vira banii dupa ce primesc ei banii de la CNAS.
Eu ma indoiesc ca au depus concediile. Ce este de facut?
Eu sunt din Constanta. Va multumesc!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Andrea Paul , Consilier juridic 15:37, 29 Mai 2018
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
…..

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lucrez la o firma unde ma ocup de resurse umane. In acest moment sunt in concediu de crestere copil. Pot sa va spun ca acum un an si noua luni cand am nascut am depus personal la casa de sanatate dosarele cu concedii medicale pentru nastere si lauzie pentru care firma mi-a platit banii si nici in acest moment banii nu au sosit de la ei. Sunt dosare de concedii medicale neplatite de casa de sanatate mai vechi de trei ani. Asa ca pot spune ca undeva societatea dumnevoastra este pagubita in cazul in care ar plati indemnizatia. Are de asteptat mult si bine pana isi recupereaza acei bani.
Daca firma dvs. are datorii la plata contributiilor la bugetul de stat , CNSAS nu va plati concediile medicale catre angajator.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã,

Legea nu prevede ca plata concediilor medicale se face dupa recuperarea banilorde la CAS.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua
Așa este cum spune si domnul Cornel Vasile,
Este obligat să vă plătească angajatorul, dupa care el îți va recupera banii de la CNAS. Într-adevar va dura ceva vreme dar banii oricum se vor recupera. Plus că asta deja nu mai este problema dmv.
Eu aș face o adresă angajatorului în care să
îl rog
pe cale amiabilă plata concediilor. După care m-aș adresa CNAS-ului cu o adresă în care să le expun situația.
Iar finalmente în instanță dacă nici unul nici altul nu ia măsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata concediului medical beldie beldie Cum se face plata certificatului medica, lunar de angajator sau dupa recuperarea sumelor de la Casa Nationala de Sanatate? Am un caz in familie, accidentul s-a ... (vezi toată discuția)
Concediu post natal Patrysofia Patrysofia Am fost in concediu post natal din August pana in Decembrie firma la care am lucrat mi-a plătit Doar luna August și Septembrie ai acelea cu rugămiti eu am ... (vezi toată discuția)
Am o intrebare despre plata concediului de carantina : am dus ... Florycel34 Florycel34 Am o intrebare despre plata concediului de carantina : am dus la resurse umane concediul de carantina ( in luna octombrie) si mi s-a spus ca se deconteaza ... (vezi toată discuția)