avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Carti de identitate, acte de stare ... Înregistrarea certificatului de casatoriei in Romania
Discuție deschisă în Carti de identitate, acte de stare civila, pasapoarte, vize

Înregistrarea certificatului de casatoriei in Romania

Buna seara as dori sa stiu ce documente îmi trebuie ca sa inregistrez un certificat de casatorie in Romania.
M-am căsătorit cu un cetățean italian, si as dori sa stiu ce documente am nevoie sa pot inregistra casatoria la starea civila in România.
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2018
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 23:00, 28 Mai 2018
Buna seara,

Actele necesare transcrierii certificatului de casatorie sunt urmatoarele:
- certificatul sau extrasul de stare civilă eliberat de autorităţile străine, în original, fotocopie şi traducere legalizată, care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) Documentele eliberate de institutii ale statelor semnatare ale Convenţiei de la Haga din 05.10.1961 se apostilează;
b) Documentele eliberate de statele cu care România a încheiat tratate, convenţii, acorduri de asistenţă judiciară sunt scutite de supralegalizare, apostilare sau orice altă formalitate;
c) Documentele care nu se regăsesc în una din situaţiile prevăzute anterior, se supralegalizează, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 6 din Metodologia cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă, aprobată prin H.G. nr. 64/02.03.2011, coroborate cu prevederile art. 1093 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Procedura supralegalizării documentului presupune existenţa a trei ştampile pe originalul documentului prezentat, după cum urmează: ştampila aplicată de autoritatea emitentă a actului, conform procedurii stabilite de statul de origine, ştampila misiunii diplomatice a României din statul de origine sau a misiunii diplomatice a statului de origine din România; ştampila Ministerului Afacerilor Externe din România – Direcţia Relaţii Consulare, cu sediul în Aleea Alexandru nr. 24, sector 1.
- dovada cetăţeniei române (B.I./C.I., paşaport românesc CRDS, certificate de dobândire a cetăţeniei române emis de Ministerul Justiţiei – Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie sau de reprezentanţa diplomatică a României din străinătate, adeverinţă de cetăţenie eliberată de Direcţia Generală de Paşapoarte);
- fotocopii ale certificatelor de naştere şi de căsătorie, ale actului de identitate sau paşaportului, după caz;
- declaraţii notariale, din partea ambilor soţi, dacă sunt cetăţeni români, sau numai a soţului cetăţean roman, cu privire la numele purtat după căsătorie, în situaţia în care în certificatul de căsătorie procurat din străinătate nu se face referire la numele soţilor după căsătorie;
- declaraţia titularului actului ori a reprezentantului legal că nu mai există un alt act transcris/înscris sau reconstituit (în ipoteza în care cererea de transcriere se depune prin împuternicit cu procură specială, această declaraţie va fi autentificată).

Cererea de transcriere a certificatului de casatorie se depune personal de către titulari sau reprezentantii legali, la primaria unde ati avut ultimul domiciliu in Romania.
[ link extern ] /
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2018
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transcriere certificat Yly2020 Yly2020 Tatal refuza sa imi transcrie certificatu de nastere la copil... Noi fiind necasatoriti si despartiti de la varsta de doua luni a copilului... Ce pot face ... (vezi toată discuția)
Inscrierea divortului MariaElisa MariaElisa Buna ziua As Dori Sa interb Ce acte trebuie pentru inscrierea divortului in romania? Divortul este pronuntat in Germania. (vezi toată discuția)
Transcrierea certificatului de casatorie la sector 1 bucuresti. Tanea05 Tanea05 Buna ziua! spuneti-mi va rog care e procedura de transcriere a certificatului de casatorie moldovenesc la sector 1 Bucuresti? Cit dureaza intreg procesul? ... (vezi toată discuția)