avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... In legatura cu un PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

In legatura cu un PFA

Buna ziua,
Am fost nevoita sa imi deschid un PFA in urma cu o saptamana.
Mi sa spus de la registrul comertului ca trebuie sa complectez un formular,formularul 100 la ANAF,si tot de acolo mi se elibereaza un cod unic.
Am mers la ANAF si deja am dureri de cap.In formularul 100 mi se cere sa scriu un venit pe care eu il estimez pana la sfarsitul anului.Am scris ca voi castiga,pe baza unui contract pe care il semnez vineri,1200 lei,pt ca e un contract part-time. Nu inteleg cum,pt a beneficia de pensie si sanatate,mi sau cerut niste sume enorme care depasesc de zece ori suma estimata de mine....Ma poate lamurii cineva?
Iar in legatura cu acel cod unic....de la ANAF mi sa spus ca nu mai exista asa ceva....Asa e...sau pur si simplu vor sa te plimbe pe drumuri...si sa platesti si amenzi ulterior pt neridicarea lui?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:06, 30 Mai 2018
Impozitarea venitului net obtinut pe un pfa se face cu 10% aplicat acelui venit estimat si completand declaratia unica 212. Daca acel venit net anual estimat penru 2018 trecut in declaratie este peste plafonul a 12 salarii minime adica 22800 lei, veti fi obligata sa platiti pe pfa si contributiile sociale aplicand procentele de 10% la sanatate si 25% la pensie la valoarea lnara a salariului minim. Daca aveti venitul sub plafon nu sunteti obligata sa platiti contributile sociale. Dar daca ati dori totusi sa le platii si sa fiti astfel asigurata, aveti rublica acolo in decaratia unica sa optati pentru a face aceasta plata dar tot asa se va calcula si rezulta de plata lunar 190 lei sanatatea si 475 lei pensia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie si sanatate 2018 marin05 marin05 Buna ziua, daca o PFA la norma de venit, a avut in 2017 norma de venit in valoare de 15 000 lei, in 2018 este obligata la plata pensiei si sanatatii? Multumesc! (vezi toată discuția)
Contributii pe venit in sectorul it Daliborka Daliborka Buna seara, In cazul in care o persoana PFA , in domeniul IT realizeaza venituri, care ar norma de venit si care ar fi contributiile platite pe venit?si cum ... (vezi toată discuția)
Declaratia unica pentru 2018 Margacc Margacc Buna ziua, Sunt PFA si incerc sa imi completez declaratia unica. Am cateva nelamuriri pentru care va rog sa ma ajutati. In declaratia unica completata in ... (vezi toată discuția)