avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie pt cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie pt cresterea copilului

Buna ziua, va rog imi spuneti in cazul in care acum sunt in somaj, cand termin cele 6-8 luni de somaj, pot intra direct in prenatal si pot obtine indemnizatia pt cresterea copilului?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 21:16, 1 Noiembrie 2009
Sunt doua lucruri diferite:
- prenatal + postnatal = concediu de maternitate de 126 de zile, pentru care primiti prin ANOFM 85% din salariul minim (600lei x 85%)
- concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani = primiti indemnizatie de 600 lei lunar daca perioada anterioara nasterii copilului ati fost in somaj.
Cat timp sunteti in concediu crestere copil, indemnizatia pentru somaj se suspenda, urmand sa se reia la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

De concediul de crestere copil poate beneficia si tatal, daca va este mai avantajos, cu conditia sa fi avut 12 luni venituri impozabile inainte de data nasterii copilului.
Trebuie sa intrati in prenatal inainte de expirarea perioadei de somaj (chiar si in ultima zi). Dupa perioada minima de 42 de zile de postnatal, puteti intra in CIC. Somajul se supenda pe perioada medicalului si a CIC-ului.
Perioada de somaj este de 9 / 12 / 15 luni in functie de vechimea pe care o aveti in munca.

Cand se termina somajul si cand aveti data probabila a nasterii?
Daca intre ultima zi de somaj si DNP sunt mai putin de 84 de zile (126 - 42), totul este in regula. Daca perioada este mai lunga, trebuie sa va prelungiti perioada de somaj luandu-va un concediu medical (vi-l poate da medicul ginecolog).
Sarcina usoara!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal - cat mai repede ioana dimassi ioana dimassi Buna ziua, Am urmatoarea intrebare cum se calculeaza indemnizatia pentru concediu prenatal si daca ma afecteaza cumva daca vreau sa intru cat mai ... (vezi toată discuția)
Sunt insarcinata si somera..... Ion Yanisa Ion Yanisa Buna ziua, Am nevoie de un sfat, ce pot sa fac in urmatoarea situatie: sunt insarcinata in 3 luni si somera de asemenea. Perioada nasterii ar fi in luna mai ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului din somaj tutulyna tutulyna salut.ma poate lamuri cineva?#-o sunt in somaj pana pe 12 feb.sunt insarcinata din 24 aug,deci acum am 24sapt si 2zile. am avut prob cu sarcina si am fost ... (vezi toată discuția)