avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Doresc să implementez pontajul pe bază de amprentă ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Doresc să implementez pontajul pe bază de amprentă pentru angajați, în condiții de legalitate. Ce măsuri trebuie să iau?

Buna ziua,

Doresc sa implementez pontajul pe baza de amprenta pentru angajati, in conditii de legalitate.
Deseori angajatii isi dau cartela unul altuia si astfel fenteaza pontajul.

Va rog sa ma indrumati ce masuri trebuie sa iau pentru a implementa pontajul pe amprenta.

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 1 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorii n-au voie sa supravegheze video salariatii in birouri si nici sa-i amprenteze
www.avocatnet.ro/articol_405...
Buna ziua

Multumesc pentru articol.
Este incredibil, deci sub nici o forma nu se poate implementa un sistem de pontaj (electronic) 100% sigur si "neintruziv"... desi nu ma mira din moment ce insasi legiuitorii nostri apeleaza la colegul sa ii ponteze - ce interes ar avea.
Buna ziua!
Articolul mai sus citat face referire la legislatia care fie va fi aborgata in mod explicit, fie a devenit desueta in contextul intrarii in vigoare a REGULAMENTULUI nr. 679 din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.
Totusi si din perspectiva acestui Regulament, concluzia pare sa fie aceeasi: respectiv aceea ca nu veti putea, in principiu, implementa un sistem de pontaj bazat pe ampreta salariatului. Amprenta este o data biometrica, iar Regulamentul interzice prelucrarea datelor biometrice pentru identificarea unică a unei persoane fizice. Exista unele exceptii care, insa in viziunea noastra, nu sunt aplicabile in situatia indicata de dumneavoastra, nici macar in ipoteza in care v-ati propune obtinerea consimtamantului fiecarui salariat in parte pentru implementarea solutiei de potaj propuse.
Va doresc o zi buna in continuare!
Buna ziua

Va multumesc pentru timpul acordat.
Cu respect.
Buna ziua "victor.n" .

1. Va complicati cu "pontajul pe amprenta".

2. Alocati, fiecarui angajat, un card de acces (intrare/iesire). Acest card trebuie sa contina "doar un cod de identificare", fara alte date personale.
Inerent, prin natura situatiei (fiind angajator) detineti datele personale ale angajatilor (desigur,
cu respectarea legislatiei in vigoare cat si a GDPR).
Respectivul card nu realizeaza nimic altceva, in afara asocierii CIM (la modul generic, spre exemplu, numarul CIM) cu "codul de acces".

3. Aceasta este metoda utilizata de catre majoritatea companiilor de IT.
Presupun ca nu activati in domenii care opereaza cu secrete de stat. Pentru atare situatie exista o legislatie specifica.
Deci, " se poate implementa un sistem de pontaj (electronic) 100% " .
Nu detaliez aspecte referitoare la soft/hard. Nu constituie obiectivul acestei spete.

Succes.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iunie 2018
Adrian Sulea, Consultant credite si finantari

Alte discuții în legătură

Bună, este legal ca firma la care lucrez să mă oblige sa îmi ... George_75 George_75 Bună, este legal ca firma la care lucrez să mă oblige sa îmi ia amprenta pe motivul că doar cu amprenta ne vom mai putea ponta? Menționez că avem ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! lucrez la o firma de stat si directorul general a ... Traian Simionescu Traian Simionescu Buna ziua! Lucrez la o firma de stat si directorul general a emis o decizie scrisa ca incepand cu o anume data pontajul se face pe baza de vectori digitali ( ... (vezi toată discuția)
Recunoaștere facială pentru pontaj la firmă privată. pot fi sancționat dacă nu sunt de acord cu această metodă? andyhuszti andyhuszti Exista o legislatie care sa permita unei firme private sa colecteze informatii biometrice de genul recunoastere faciala si sau amprenta digitala de exemplu ... (vezi toată discuția)