avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act prenupțial. Vă rog să îmi spuneți cum pot ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act prenupțial. Vă rog să îmi spuneți cum pot proceda mai bine pentru viitorul meu, în caz de divorț

Buna ziua va rog sa îmi spuneți cum pot proceda mai bine pentru viitorul meu în caz de divort. Partenerul meu dorește să ne logodim și mi-a propus sa încheiem un act prin notar prin care după decesul lui eu sa fiu unica moștenitoare va aduc la cunoștință că el are un apartament proprietate personală dat prin donație de părinți lui. Eu nu dețin pe numele meu nici un imobil dar el vrea să fie sigur că în caz că ne vom despărți eu voi beneficia de 50% din apartament sau in caz de decesul lui eu sa fiu unica moștenitoare fiindca el nu are copii. Va rog datine un sfat ce putem face. Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator

Cornelia Dayes a scris:

Doamna, ieftin si bun

In cazul vanzarii va trebui sa demonstrati plata pretului (copia ordinului bancar) indiferent daca faceti vanzarea inainte sau dupa casatorie.

In cazul donatiei, nu se plateste pret evident, taxele la notariat insa ar fi cam aceleasi ca in cazul vanzarii.

"Ieftin si bun" in alte privinte insa cand intocmesti un act trebuie sa fie sigur si fara riscuri.

In primul rand aspectul dovedirii platii vanzarii nu trebuie facuta!!!!Notarul stipuleaza in contract declaratia vanzatorului privind incasarea pretului pana in suma de 50.000 lei (nefiind necesara dovada platii prin banca decat peste aceasta suma).iar transferul proprietatii se realizeaza fara riscuri.

Daca exista un pret mai mare ptr acel imobil stipulati in contract vanzarea s-a realizat in rate (rata sa nu depaseasca 50.000 lei, astfel nu vi se aplica legea privind plafonarea platilor.

In al doilea rand cumparatorul este protejat in cazul unui eventual litigiu fiind prezumat cumparator de buna credinta indiferent de motivele care ar putea fi invocate in instanta.

Sigur in cazul donatiei incheiate inainte de casatorie se poate invoca reaua credinta a donatarei care a indus in eroare donatorul ca si conditie pentru a se casatori fara sa existe sentimente afective donatie realizata tocmai inainte de casatorie la solicitarea dv pentru a se evita aplicarea principiului revocabilitatii donatiilor intre soti in timpul casatoriei.

In plus, nu mai opereaza prezumtia de buna credinta.

Faptul ca unora le displace cuvantul "vanzare" si doar de darul a se contrazice va indruma spre o optiune "ieftina si buna" ma derermina sa fac aceste precizari anterioare.

Pana la urma decizia va apartine si indiferent de indrumarile virtuale cu siguranta un notar cu experienta (ales de dv si nu de sot) va fi cel in mai in masura sa va sfatuiasca.
ContSters82289, utilizator
Multumesc frumos pentru răspunsuri.
Cornel Vasile, Consilier juridic
Testamentul e cea mai bună variantă in cazul dvs.
Nu aveti de ce să faceti vânzare, daca in realitate nu acesta e scopul dvs. Un act "bun" in primul rand trebuie sa reflecte realitatea.
Si nici sa căutați n metode din categoria "na-ti-o tie, da-mi-o mie", să jucați ping pong cu banii ca sa nu fie peste 50.000 lei (cand exista o lege clară în acest sens ca nu pot fi fragmentate in numerar plățile peste 50.000 lei) sau alte inventii demne de o mentalitate românească. Nu de alta, dar există riscul să fiți intr-o situatie extrem de interpretabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie, contract vz-cumparare,alt act?? ContSters60155 ContSters60155 Buna seara! am si eu o nelamurire. tatal meu este recasatorit si doreste sa-mi lase un apartament. ce act ar trebui sa inchei pt a nu putea fi atacat ... (vezi toată discuția)
Drept viager de habitatie aaalinaaa aaalinaaa buna ziua, problema mea este urmatoarea: Am dobandit inaintea casatoriei in imobil,acum m-am casatorit,eu am o fetita din prima casatorie iar sotul meu un ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie intre soti.... zimbru60 zimbru60 Daca se poate sa ma ajutati cu o informatie:sunt casatorit dar nu avem copii.Mama mea traeste,soacra traeste si ea. Eu mai am trei frati care au familii si ... (vezi toată discuția)