Cornelia Dayes a scris:
Doamna, ieftin si bun
In cazul vanzarii va trebui sa demonstrati plata pretului (copia ordinului bancar) indiferent daca faceti vanzarea inainte sau dupa casatorie.
In cazul donatiei, nu se plateste pret evident, taxele la notariat insa ar fi cam aceleasi ca in cazul vanzarii.
"Ieftin si bun" in alte privinte insa cand intocmesti un act trebuie sa fie sigur si fara riscuri.
In primul rand aspectul dovedirii platii vanzarii nu trebuie facuta!!!!Notarul stipuleaza in contract declaratia vanzatorului privind incasarea pretului pana in suma de 50.000 lei (nefiind necesara dovada platii prin banca decat peste aceasta suma).iar transferul proprietatii se realizeaza fara riscuri.
Daca exista un pret mai mare ptr acel imobil stipulati in contract vanzarea s-a realizat in rate (rata sa nu depaseasca 50.000 lei, astfel nu vi se aplica legea privind plafonarea platilor.
In al doilea rand cumparatorul este protejat in cazul unui eventual litigiu fiind prezumat cumparator de buna credinta indiferent de motivele care ar putea fi invocate in instanta.
Sigur in cazul donatiei incheiate inainte de casatorie se poate invoca reaua credinta a donatarei care a indus in eroare donatorul ca si conditie pentru a se casatori fara sa existe sentimente afective donatie realizata tocmai inainte de casatorie la solicitarea dv pentru a se evita aplicarea principiului revocabilitatii donatiilor intre soti in timpul casatoriei.
In plus, nu mai opereaza prezumtia de buna credinta.
Faptul ca unora le displace cuvantul "vanzare" si doar de darul a se contrazice va indruma spre o optiune "ieftina si buna" ma derermina sa fac aceste precizari anterioare.
Pana la urma decizia va apartine si indiferent de indrumarile virtuale cu siguranta un notar cu experienta (ales de dv si nu de sot) va fi cel in mai in masura sa va sfatuiasca.