avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... resurse umane
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

resurse umane

se pot trimite in somaj muncitorii care au perioade de 2-3 luni de inactivitate si reangajati dupa? sau este o alta posibilitate de a-i tine angajati dar fara taxe si salarii asa mari?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:53, 7 Iunie 2018
Exista posibilitatea sa-i trimiteti in:
- "somaj tehnic"

Codul Muncii
art.52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
....
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

art.53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

- in concediu fara plata cu acordul lor
Art. 54 C.mun.
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic bubby bubby se mai da somaj tehnic pe 2012 , cate luni ? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2011 MIA_VL MIA_VL Cum se calculeaza salariul in conditiile somajului tehnic pe 2011? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic padicam padicam Buna ziua, Ma poate informa cineva cum e cu somajul tehnic? Putem da in somaj tehnic parte din angajatii firmei? Angajatul trebuie sa aiba o anumita vechime ... (vezi toată discuția)