avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Testul antidrog pentru angajati - legal sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Testul antidrog pentru angajati - legal sau nu?

Buna ziua!

In cadrul firmei pe care o reprezint exista o persoana pe care o suspectam ca este consumatoare de substante interzise.

In ultima vreme ne face numai probleme si am vrea sa avem certitudinea ca avem sau nu dreptate.

Este sau nu legala testarea angajatilor antidrog in cadrul controlului medical periodic? Putem solicita solicitarea unui astfel de test in afara programului de medicina a muncii?

As aprecia un raspuns prompt.

Va multumesc anticipat! Dana
Cel mai recent răspuns: ILINCA MARIETA , Consilier juridic 15:50, 2 Noiembrie 2009
Daca publicati in Regulamentul de Ordine Interna, ca aceste teste sunt obligatorii, atunci sunt legale, dar presupun ca numai in cadrul programului de munca.
Buna ziua.
Deocamdata nu exista cadrul legal (din cate stiu)dar exista un proiect de ordonanta care va modifica unele prevederi ale codului muncii si va fi introdus si acest test daca angajatorul va crede de cuviinta ca este necesar (va fi introdus si pentru cei ce vor sa obtina permisul de conducere).
Dar daca angajatul nu se opune si dvs.aveti aceasta suspiciune ,ii platiti dvs testul care este destul de scump.
Succes!
Cu respect,Alexa...
Din pacate efectuarea acestor teste nu este reglementata inca in legislatia actuala.Chiar daca ati solicita efectuarea unui test de acest gen, costul unui test antidrog de saliva este aproximativ 100 euro si nu ar putea fi efectuat decat in situatii speciale si numai cu consimtamantul persoanei vizate.

Acest gen de cazuri nu sunt singulare si de aceea autoritatile lucreaza la un proiect de lege inspirat dupa modelul german.
Agentia Nationala Antidrog impreuna cu Ministerul Muncii inca lucreaza la modificarea legislatiei, astfel incat angajatii sa poata fi testati de catre patroni daca se drogheaza.

Noile masuri prevad ca angajatorul sa se asigure ca cei care vor fi depistati pozitiv sa fie reabilitati.

Proiectul prevede ca angajatorul sa aibe dreptul sa-si verifice angajatii, daca sunt consumatori de droguri. Insa angajatul trebuie sa-si dea acordul pentru aceste teste.

Daca fapta pewrsoanei vizate reprezinta infractiune la regimul substantelor stupefiante atunci puteti sesiza autoritatile pentru a interveni iar testarea in acest caz s-ar impune conform procedurii de catre organele abilitate.
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
ContSters82289, utilizator
Un angajat care face probleme poate fi trecut printr-o comisie de disciplina si veti avea si dovezi la dosar ca el "face probleme" daca acestea sunt reale si au legatura cu serviciul.

Pana se modifica codul muncii mi se pare o solutie legala.
si nu uitati.....scripta manent
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
maria1504, utilizator
Multumesc tuturor pentru raspunsurile prompte.

@maria1504 Asa vom face, o cercetare disciplinara. Problemele sunt reale si au legatura cu serviciul, intrucat persoana in cauza lucreaza in vanzari si este in prima linie in fata clientilor nostri.

Ma gandesc insa daca ar fi fost cazul unui sofer: ar fi trebuit probabil sa asteptam primul accident ca sa putem face ceva... Nu-i chiar bun vidul acesta legislativ.

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara si concediere unemployed unemployed Buna ziua. Am si eu nevoie de niste indrumari daca se poate. Lucrez la o firma si urmeaza sa fiu concediat pe motiv ca nu am respectat regulamentul intern. In ... (vezi toată discuția)
Buna ziua conform articolului 195 din codul rutier, “ conducătorul ... Andrei995 Andrei995 Buna ziua conform articolului 195 din codul rutier, “ conducătorul auto testat preliminar cu ajutorul unui mijloc tehnic” și pun accent pe preliminar, ... (vezi toată discuția)
Thc la volan: testul la salivă nu reflectă ce am consumat, care pot fi consecințele? dropz1337 dropz1337 Bună ziua. Sunt un nou membru al acestei comunitati datorita experientei mele de aseara, 12 octombrie. Si anume, eram cu un amic si prietena lui in mașina ... (vezi toată discuția)