avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz - acordare scutire de impozit pentru domeniul IT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz - acordare scutire de impozit pentru domeniul IT

Bună ziua,

Situația în legătură cu care am nevoie de asistența dumneavoastră sună în felul următor:

Sunt student în anul al III-lea la Academia de Studii Economice din București, la Facultatea de Relații Economice Internaționale și sunt angajat într-o companie de IT, pe o poziție tehnică.

Odată cu noile modificari legislative care au intrat în vigoare în luna februarie (Ordinul comun nr. 1168/2017/3024/2018/492/2018/3337/2017), am înteles că, din punct de vedere legal, pot beneficia de scutire de impozit pe venit (legea menționează că de scutire de impozit beneficiază din februarie și studentii înscriși la o universitate acreditată, iar codul COR în care sunt eu încadrat -analist ajutor- a fost inclus în categoria activitaților scutite de plata impozitului pe venit). Am examinat cu atenție forma actuală a legii și nu am văzut nicaieri să mai fie vreo mențiune în legătură cu obligativitatea de a avea studii superioare într-un domeniu tehnic (facultate de informatică) pentru a beneficia de scutire.

În momentul în care m-am adresat departamentului de resurse umane pentru a obține scutirea de impozit, mi s-a răspuns că angajatorul meu acordă această scutire dupa niște criterii stabililite împreună cu o companie de consultanță, și că acele criterii sunt urmatoarele: "studii superioare in domeniul IT sau, mai nou, sa fie inscrisi la o facultate cu profil IT; in cazul in care conditia de studii IT nu este indeplinita, se adauga alte doua noi criterii si anume, experienta in rol si/sau (depinde de rol) certificari relevante pentru rolul pe care persoana il ocupa". Totodată mi s-a transmis că "in legislatie exista un paragraf care spune ca incadrarea in functie si acordarea scutirii de impozit se realizeaza pe raspunderea angajatorului".

La randul meu, le-am răspuns celor de la resurse umane întrebându-i când mai exact au fost stabilite aceste criterii (banuiesc ca au fost stabilite în contextul unui format anterior al legii). Răspunsul lor a fost că: "acestea sunt criteriile in vigoare" și că "De mentionat ca, prin aceasta lege, nu s-au eliminat studiile in domeniu it, ci li se permite studentilor sa beneficieze de scutire de impozit, adaugandu-se doua noi functii (analist ajutor si programator ajutor). Reiterez ca acordarea scutirii de impozit se acorda pe responsabilitatea angajatorului." Asta în condițiile în care le-am arătat anterior, cu legea în față, că printre criteriile legale de eligibilitate nu mai sunt incluse studiile într-un domeniu tehnic. Am insistat, apoi, să mi se raspundă la intrebarea mea, în legatură cu data la care au fost stabilite criteriile interne în cauză, dar nu am mai primit niciun răspuns.

După aprecierea mea, chiar dacă scutirea de impozit se acordă pe responsabilitatea agajatorului, situația în care mă aflu este una discriminatorie, având în vedere că am colegi de serviciu, de asemenea studenți, doar că la facultăți tehnice, care au primit din luna februarie scutire de impozit pe venit. De asemenea, paragraful respectiv, legat de responsabilitatea angajatorului, vorbește despre responsabilitate în vederea încadrarării unei persoane într-o funcție specifică activităților de programe pe calculator, funcție pe care mă aflu deja.

Ați putea să îmi spuneți dacă există vreo bază legală pe principiul căreia mi se refuză acordarea scutirii de impozit și, în cazul în care respectiva bază nu există, ce aș putea să fac?

Vă mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2018
popescu96, utilizator
Cel mai recent răspuns: popescu96 , utilizator 15:47, 13 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista baza legala, pentru ce ati mentionat dvs. in legatura cu refuzul acordarii.

Se poate sesiza Ministerul Muncii și Justiției Sociale șisau Ministerul Finanțelor Publice.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Conform prevederilor legale (art. 60 pct. 2 din Codul fiscal; art. 2 din Titlul IV, Cap. I, Secț. 1 din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, precum și a Ordinului pe care dumneavoastră l-ați menționat), beneficiați de scutirea impozitului de venit.
1. Refuzul cu motivarea că nu urmați cursurile unei instituții de învățământ superior acreditata de profil tehnic nu sunt întemeiate pentru că: legislația (Ordinul comun menționat) nu impune acest lucru, ci se referă strict la o instituție de învățământ superior acreditata, indiferent de profil. Unde legiuitorul nu distinge, nici cel care aplică legea nu are voie să distingă, pentru că prin aceasta adaugă la lege și, implicit, încalcă prevederile legale. Nicio reglementare internă a angajatorului nu este legală dacă aceasta restrânge drepturile prevăzute prin acte normative emise de către legiuitor sau de prin acte normative administrative, cum este Ordinul în cauză.
2. În ceea ce privește sintagma „constituie responsabilitatea angajatorului”, aceasta a fost greșit interpretată de către angajtorul dumneavoastră. Nu este vorba că pe răspunderea sa se face încadrarea, ci această responsabilitate înseamnă că angajatorul are obligația să vă încadreze în lista de ocupații specifice în scopul beneficierii de scutirea de impozit pe venituri.

Prin urmare, motivele pe care angajatorul dumneavoastră vi le-a oferit sunt neîntemeiate, nu își găsesc fundamentul în prevederile legale aplicabile la acest moment.
Ceea ce puteți face, este să formulați în scris o cerere din nou către societatea la care lucrați și să solicitați să se facă demersurile pentru ca dumneavoastră să fiți scutit de impozitul pe venit, așa cum acest drept vă este recunoscut prin lege. Arătați că prevederile legale pe care le-am indicat în paranteză vă fundamentează cererea și că legea nu impune condiția ca instituția de învățământ superior acreditată ale cărei cursuri le frecventați să fie una de profil tehnic, în schimb impune obligația angajatorului (art. 3 alin. (3) din Ordinul comun nr. 1168/2017/3024/2018/492/2018/3337/2017) să vă încadreze în scopul beneficierii de scutirea la plata impozitului pe venit. Puteți să menționați, eventual și faptul că în cazul în care nu înțeleg să procedeze conform prevederilor legale, veți fi nevoit să vă adresați instanțelor de judecată, deși nu doriți acest lucru pentru că aveți încredere că vor înțelege exact îndatoririle cu care legea îi însărcinează și drepturile pe care vi le conferă dumneavoastră.
Formulați această cerere în format fizic (2 exemplare) și înregistrați-o la secretariat, solicitând un număr de înregistrare și pe exemplarul care vă va rămâne.
Dacă nu veți primi un răspuns favorabil, puteți să formulați o cerere la instanța de judecată.
Succes!
Vă mulțumesc mult pentru răspunsul foarte cuprinzător pe care mi l-ați acordat. Îmi este de mare ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare post it anelia88 anelia88 Buna ziua! As vrea sa stiu daca o persoana ce a terminat un liceu cu profil uman (detine diploma de bacalaureat) poate fi angajata in domeniul IT daca ... (vezi toată discuția)
Scutirea de impozit e valabila si pentru studii la id cris2279 cris2279 Buna ziua, In contextul acestei noi legi valabila de la 01/02/2018, persoanele care lucreaza in IT si care urmeaza cursurile ID pot fi si ele scutite de ... (vezi toată discuția)
Studii necesare - manager proiect informatic - cod cor 251206 andrei_tatu andrei_tatu Am o intrebare legata de studille necesare pentru functia \"Manager de Proiect Informatic\" (Cod COR: 251206). Sunt absolut necesare studii superioare pentru ... (vezi toată discuția)