avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... dat in judecata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

dat in judecata

Ce acte imi trebuie, sau ce trebuie sa completez pentru a beneficia de un avocat din oficiu ??
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:05, 12 Iunie 2018
Art. 91 Noul Cod de Procedură Penală Avocatul din oficiu Avocatul. Asistenţa juridică şi reprezentarea
CAPITOLUL VII
Avocatul. Asistenţa juridică şi reprezentarea
Artă. 91

Avocatul din oficiu

(1) În cazurile prevăzute în art. 90, dacă suspectul sau inculpatul nu şi-a ales un avocat, organul judiciar ia măsuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu.

(2) În tot cursul procesului penal, când asistenţa juridică este obligatorie, dacă avocatul ales lipseşte nejustificat, nu asigură substituirea sau refuză nejustificat să exercite apărarea, deşi a fost asigurată exercitarea tuturor drepturilor procesuale, organul judiciar ia măsuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu care să îl înlocuiască, acordându-i acestuia un termen rezonabil şi înlesnirile necesare pentru pregătirea unei apărări efective, făcându-se menţiune despre aceasta într-un proces-verbal ori, după caz, în încheierea de şedinţă. În cursul judecăţii, când asistenţa juridică este obligatorie, dacă avocatul ales lipseşte nejustificat la termenul de judecată, nu asigură substituirea sau refuză să efectueze apărarea, deşi a fost asigurată exercitarea tuturor drepturilor procesuale, instanţa ia măsuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu care să îl înlocuiască, acordându-i un termen de minimum 3 zile pentru pregătirea apărării.

(3) Avocatul din oficiu desemnat este obligat să se prezinte ori de câte ori este solicitat de organul judiciar, asigurând o apărare concretă şi efectivă în cauză.

(4) Delegaţia apărătorului din oficiu încetează la prezentarea apărătorului ales.

(5) Dacă la judecarea cauzei avocatul lipseşte şi nu poate fi înlocuit în condiţiile alin. (2), cauza se amână.

Noul Cod de Procedură Penală actualizat prin:
Lege nr. 255/2013 - pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale din 19 iulie 2013, Monitorul Oficial 515/2013;


Detalii: [ link extern ]
geaz.net/noul-cod-procedura-penala-ncpp/art-91

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 135/2010 art.93 alin 4 desirelia75 desirelia75 art 93 alin 4 face parte din legea 135/2010 adica este din anul 2010 sau acest articol a fost introdus prin actualizarea acestei legi atunci cand a intrat in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am primit o citatie de inlocuire a amenzii penale . ... roland1918 roland1918 Buna ziua am primit o citatie de inlocuire a amenzii penale . Mai pot platii amenda pana la primul termen ? Ce risuri am ? In citatie am trecut art. ... (vezi toată discuția)
Vcpp vs ncpp FRD FRD in cazul in care un dosar penal este inceput sub imperiul vcpp iar pana la acest moment nu s-a solutionat acest dosar ,intrebarea este actele de cercetare ... (vezi toată discuția)