Andi Andreea a scris:
Buna ziua,
Se pot detasa angajatii dintr-o firma , iar aceasta sa ramana fara activitate?
Si daca angajatii refuza detasarea , ce ar trebui sa faca ca sa nu fie detasati?
in Codul Muncii nu este specificat foarte clar "Salariatul poate refuza detașarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepțional și pentru motive personale temeinice"
Multumesc
1. Da se poate detasa salariatii ,iar societatea sa ramana fara activitate. Cine sustine contrariu, sa va posteze textul de lege.
2. Detaşarea este obligatorie, salariatul neputând refuza executarea detaşării, în caz contrar fiind susceptibil a răspunde disciplinar, inclusiv cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă.
Având în vedere că în Codul muncii nu sunt stabilite motivele pentru care salariatul poate refuza detaşarea, se poate aprecia că vor fi aplicabile prin analogie dispoziţiile altor acte normative care prevada asa ceva.
Analogia este analogie o metodă de interpretare a normelor juridice si care constă în soluţionarea unei situaţii pentru care nu există o dispoziţie legală, care să o solutioneze în mod direct, prin aplicarea normei ce reglementează situaţia cea mai asemănătoare (analogia juris).
Se poate aprecia că vor fi aplicabile prin analogie dispoziţiile Legii nr. 188/1999 cu privire la refuzul detasarii de catre un functionar public care stabilesc motivele pentru care funcţionarii publici pot refuza detaşarea, adică: starea de sănătate necorespunzătoare, dovedită cu certificat medical, graviditatea, împrejurarea că salariatul îşi creşte singur copilul minor, împrejurarea că salariatul este singurul întreţinător al familiei, alte motive familiale temeinice, condiţii necorespunzătoare de cazare în localitatea în care ar urma să se facă detaşarea.