avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acord sau informare candidat referinte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acord sau informare candidat referinte

Buna ziua,

Conform art. 29 alineat 4, se pare ca in cazul referintelor este suficienta informarea candidatului, nu acordul acestuia.

Va rog, se poate sa imi spuneti daca d.p.d.v GDPR, este necesar acordul candidatului in vederea solicitarii de informatii de la vechiul angajator? Sau se aplica alineatul 4 din acest articol?

Multumesc mult

--------------------------------------------------------------------------

Art. 29. [verificarea aptitudinilor]
(1) Contractul individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea.
(2) Modalitatile in care urmeaza sa se realizeze verificarea prevazuta la alin. (1) sunt stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil, in statutul de personal - profesional sau disciplinar - si in regulamentul intern, in masura in care legea nu dispune altfel.
(3) Informatiile cerute, sub orice forma, de catre angajator persoanei care solicita angajarea cu ocazia verificarii prealabile a aptitudinilor nu pot avea un alt scop decat acela de a aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum si aptitudinile profesionale.
(4) Angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:04, 22 Iunie 2018
Doctrina a opinat :

Textul art. 29 alin. (4) din Codul muncii limitează posibilitatea angajatorului de a obţine informaţii despre candidat de la fostul angajator al acestuia, instituind necesitatea acordului candidatului şi stabilind strict domeniile de informare: funcţiile îndeplinite şi durata angajării. Însă, nimic nu-l împiedică pe angajator să obţină informaţii de la terţe persoane despre candidat, inclusiv despre viaţa personală a acestuia, astfel cum autorizează expres alin. (1) al aceluiaşi articol. (Costel Gîlcă, Viaţa publică şi viaţa privată a salariatului, în Revista română de dreptul muncii nr. 3/2006, p. 89)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate recomandare de la fostul angajator in momentul angajarii? dum eli dum eli Este o obligatie legala sa prezinti recomandare de la fostul angajator in momentul unei noi angajarii? Exista un text de lege care prevede aceasta obligatie? (vezi toată discuția)
Background screening - ce se poate afla si ce nu MihalacheF MihalacheF Buna ziua, As dori sa stiu daca un angajator poate sa afle perioada in care un angajat a lucrat la o intreprindere de la fostul angajator si daca este legal ... (vezi toată discuția)
Imposibilitate angajare Nightmareo6 Nightmareo6 Buna seara , As avea si eu o intrebare , in trecut am lucrat la o companie am plecat de la aceasta companie cu preaviz in favoarea unei alte companii mai ... (vezi toată discuția)