avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescripție ucidere din culpa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescripție ucidere din culpa

Cînd se prescrie pedeapsa unui inculpat care la judecarea pe fond a primit 5 ani de închisoare cu executare.S-a facut apel iar acum cauza a fost trimisă spre rejudecată la instanța de fond.Fapta a fost comisă în iulie 2013.A fost gasit vinovat pe fond ptr.falsificare de alimente sau alte produse(alcol)si ucidere din culpa
Art. 154

Termenele de prescripţie a răspunderii penale

(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:

a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;

b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;

c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;

d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;

e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.

(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.

(3) În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.

(4) În cazul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, al celor de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile, precum și al infracțiunii de pornografie infantilă, săvârșite față de un minor, termenul de prescripție începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripție începe să curgă de la data decesului.



Art. 155

Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale

(1) Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.

(2) După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.

(3) Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.

(4) Termenele prevăzute la art. 154, dacă au fost depăşite cu încă o dată, vor fi socotite îndeplinite oricâte întreruperi ar interveni.

(5) Admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face să curgă un nou termen de prescripţie a răspunderii penale.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia raspunderii penale liviamaria liviamaria Care este termenul de prescriptie în cazul unei infractiuni de inselaciune savarsita in aprilie 2008? S-a intrerupt cursul prescriptie daca a fost audiat ... (vezi toată discuția)
Înlăturarea răspunderii penale! Dr.Dreams Dr.Dreams Buna ziua! Vă rog o întrebare la următoarea speță: Cat timp trebuie să curgă pt înlăturarea răspunderii penale de la data când am fost depistat de ... (vezi toată discuția)
Tardivitate sau prescriptie pentru marturia mincinoasa FRD FRD In cazul in care un martor a declarat mincinos intr-un proces civil in anul 2012 luna noiembrie si as dori sa depun la parchet plangere pentru marturie ... (vezi toată discuția)