Buna ziua!
Am avut neplacerea de a trece printr-un radar fix al politiei rutiere cu 24km/h peste limita. In procesul verbal se mentioneaza 3 puncte penalizare pentru permis si 4 puncte de amenda. 4 puncte de amenda care inseamna 580 de lei (atat scrie si pe procesul verbal).
Mai jos scrie: ''sau poate achita in cel mult 2 zile lucratoare de la data primirii procesului verbal de constatare a contraventiei jumatate din minimul amenzii prevazute de lege, adica suma de .................'', si in loc de "....................", agentul constatator a trecut suma de 270 de lei. Din cate stiu eu, 580/2 (jumatate), inseamna 290 de lei, cu 20 de lei mai mult decat agentul constatator a trecut pe procesul verbal.
Intrebarea mea finala este:
Exista vreo posibilitate prin care procesul verbal sa devina nul din cauza greselii agentului constatator?
Update:
M-am mai uitat putin peste procesul verbal si am mai gasit o greseala a agentului.
Pe procesul verbal este mentionata data contraventiei de 22 iunie 2018, ora 00:04, cand in realitate era 23 iunie 2018, ora 00:04 (trecuse de miezul noptii).
Nu sunt greseli care sa conduca la anularea procesului verbal decat daca aveti norocul unui judecator extrem de ingaduitor. Altminteri vor fi considerate simple erori materiale care nu au o inraurire asupra fondului
Deci dvs. sustineti ca daca pe pozele aparatului radar apare data 23.06.2018 00:04, iar pe procesul verbal mi se scrie 22.06.2018 00:04, totul este perfect normal. Ce ati spus dvs. cu judecatorul ingaduitor nu prea are sens, eu pot dovedi ca pe 22.06.2018 00:04 nici macar nu eram in oras :).
De asemenea:
Conform legii, Ordonanta nr. 2/2001, art. 16, privind regimul juridic al contraventiilor, daca un sofer constata ca unul sau mai multe aspecte din cele enumerate mai jos lipsesc din procesul verbal sau nu coincid cu realitatea, procesul verbal are NULITATE ABSOLUTA.
(1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu:
- data si locul unde este incheiat;
- numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
- datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului;
- descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
- indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
- indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie;
- posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate;
- termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
Teoria, ca teoria, dar practica ne omoara! Dupa 19 ani de profesie si instante stiu cat de mult din ceea ce spun diverse legi se aplica intocmai in practica. Dar, puteti contesta! Aveti legea de partea dv. O sansa cat de mica exista!
Aveti dreptate in privinta aceasta :).
O sa depun contestatia la judecatorie, probabil ca o sa dureze ceva timp pana sa aflu un raspuns. Oricum revin aici sa mentionez cum a decurs, poate va ajuta pe cineva candva raspunsul. Multumesc pentru raspunsuri dna. avocat!
Amenda radar
AlexCucu
Buna seara,
Astazi 21.07.2013, am fost oprit in localitatea Targoviste si amendat pentru viteza.
Am fost amendat cu 720 de ron, (360 in 24 de ore) pentru ... (vezi toată discuția)