avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme cu mostenirea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme cu mostenirea

Buna ziua!
Noi suntem 3 surori:sora cea mare a avut grija de bunica noastra (mama mamei noastre)mama fiind singura la parinti,de acolo a mostenit casa bunicii+inca o casa (au avut grija de o batranica vecina)bineinteles cu un mic ajutor si de la noi ......cand a fost sa se treaca casa bunicii pe sora cea mare mama noastra a renuntat la mostenire in favoarea surorii noastre si intelegandu-se ca atunci cand o sa se imparta casa mamei sora cea mare sa nu mai aiba pretentii de aici.Numai ca acum mama vrea sa imparta casa mie si surorii mai mici sa-mi dea si mie o mica parte din casa iar casa sa o treaca pe sora cea mica avand in vedere ca ea o sa ii ingrijeasca pe parinti si ca a investit in acea casa.......pana aici toate bune si frumoase...........doar ca sora cea mare s-a trezit si ea ca doreste parte din casa(a uitat cat a primit si de intelegere).
va rog frumos ajutati-ne cu un sfat,deoarece noi nu mai suntem de acord sa impartim nimic cu sora mare
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2018
robidana, utilizator
Buna ziua. Mama d-voastra si sora cea mica pot incheia un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si habitatie viagera avand ca obiect acea casa.
Buna seara....daca se incheie un asemenea contract trebuie dovedit ca a cumpărat casa? Sau se poate incheia doar in acte vanzarea-cumpararea?Si sora mare nu poate contesta contractul dupa moartea parintilor?
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2018
robidana, utilizator
Ce vreti de fapt?
va rog frumos ajutati-ne cu un sfat,deoarece noi nu mai suntem de acord sa impartim nimic cu sora mare .Doamna Amza Monica ne-a dat un sfat si ii multumim foarte frumos iar eu am intrebat daca incheiem contract vanzare cumparare,trebuie dovedit ca s-a facut plata adica,ca sora mai mica le-a platit parintilor casa?si mai vrem sa stim daca dupa moartea parintilor sora mare poate ataca in instanta aceasta decizie.(cu speranta ca m-am facut inteleasa(nu prea stiu sa vorbesc in termeni juridici)astept un raspuns.O zi buna!
Daca nu se doreste plata pretului in integralitate se poate plati in rate. Fara vreo plata nu se poate, fiind considerata o liberalitate, o donatie deghizata ceea ce poate fi atacata de sora cea mare (daca cota surorii mari a fost micsorata in raport de valoarea rezervei succesorale). Mai exista variantele:
- unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si drept de habitatie viagera acordat mamei, dar asta presupune ca vânzătorul înstrăinează o locuinţă, iar cumpărătorul se obligă să-i asigure întreţinere constând în hrană, îmbrăcăminte, îngrijiri medicale pe timpul cât vânzătorul va trăi, iar după moartea acestuia să îl înmormânteze.
-unui contract de renta viagera care presupune ca mama instraineaza casa surorii mai mici in schimbul unei prestatii periodice de bani care urmeaza a fi platita pana la decesul mamei.
Oricare contract va fi ales spre semnare , trebuie sa aiba forma autentica, astfel trebuie sa mergeti la notar.
Mama d-voastra mai are si alte bunuri, eventual imobile?

Alte discuții în legătură

Mostenire monica_elena monica_elena Bunica mea a avut trei copii. O sora mai mare, care a murit acum un an, mama si un frate, care traiesc. Bunica este unic proprietar, bunicul meu este mort ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate cu obligatie de intretinere madalinalupu madalinalupu buna ziua.as dori si eu raspunsuri la multele intrebari si nelamuriri pe care le am in cazul urmator....>tatal meu a murit acum 8 ani.am rams eu cu mama si cu ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca un contract de vanzare -cumparare de catre mostenitori perchiumihaela perchiumihaela buna ziua.as dori o lamurire daca se poate.in anul 2001 parinti mei au vandut un apartament iar cu banii rezultati din vanzarea acestuia au cumparat o casa dar ... (vezi toată discuția)