avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Racordare apa si canal nevoie autorizatie de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Racordare apa si canal nevoie autorizatie de construire Da sau Nu?

Va adresez o intrebare la care nu am vazut nicaieri raspuns pe forumuri. Imobilul nostru este bransat la magistrala de apa. Exista si un contract de bransament evident intre consumator si Apa Nova. Intrebare simpla. Este nevoie de autorizatie de construire daca racordez apartamentul la apa si canalizare situat pe proprietate comuna? Repet. Bransament exista, racordare de la camin la apartament nu exista. Mentionez ca apartamentul se afla intr-o zona centrala, considerat un ansamblu de cladiri instorice.

Ma poate lamuri cineva daca ai sau nu nevoie de autorizatie de construire pentru "RACORDARE"?
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 20:13, 6 Iulie 2018
Cred ca acum am mai multe elemente lamuritoare, sa spun asa.
Situatia dvs. trebuie privita atat din punct de vedere practic (sa beneficiati efectiv de serviciile de apa si canalizare), dar si din punct de vedere juridic.
Am remarcat faptul ca nu aveti suficient de clara in minte notiunea de "separare" a utilitatilor intr-un imobil cu mai multe locuinte individuale.
Sa clarificam situatia sub urmatoarele aspecte:
- constructia la care ne referim este un imobil condominiu ce cuprinde mai multe locuinte individuale (U1, U2, U3.....Un), avand mai multi proprietari.
Am rugamintea de a va referi la notiunea de "proprietari" sau "chiriasi"atunci cand vorbiti de "vecini" pentru a stabili situatia juridica fata de fiecare vecin. De exemplu, legea nu impune acordul vecinului chirias pentru interventii la proprietatea comuna ci acordul vecinului proprietar cunoscand faptul ca proprietatea, fie ea comuna sau individuala, apartine proprietarului, nu chiriasului.
- imobilul condominiu este bransat la ApaNova printr-un singur contract, contractul fiind unul colectiv, semnat de un proprietar, dar care este reprezentantul tuturor proprietarilor din imobilul condominiu.
- ApaNova contorizeaza apa din intreg imobilul printr-un singur ceas. Restul apometrelor sunt ale proprietarilor pt a-i ajuta la repartizarea costurilor intre ei, nefiind trecute in contractul colectiv.
- Pana in anul 2015, din punct de vedere legal, nu a fost posibila separarea prin bransament individual a unitatilor individuale de la aceeasi adresa postala. Un imobil = un bransament. Legea nr. 224/2015 a modificat Legea nr. 241/2006.
- de aceea pot afirma ca vecinii dvs. nu s-au separat de-a lungul timpului prin crearea unui bransament individual, asa cum spuneti. Ei au modificat doar traiectoria instalatiei interioare prin amenajarea unui grup sanitar in apartament, nu la grupul sanitar comun. Dar tevile au fost cuplate tot la instalatia comuna interioara principala, adica tot la teava comuna, tot la ceasul monitorizat de ApaNova. Aceasta separare nu poarta denumirea juridica de bransament individual. Bransamentul individual este cel realizat de dvs. anul trecut, cu ApaNova pentru care aveti ceas pus de ApaNova.

Inca o intrebare: Toti proprietarii imobilului sunt persoane fizice sau juridice? Este cumva Statul Roman proprietar pe vre-un apartament?

Pe fondul problemei, e necesar sa imi spuneti exact cum scrie pe certificatul de urbanism si pe autorizatia de construire, care este scopul certificatului si autorizatiei. Sub numarul de inregistrare, pe prima pagina trebuie sa scrie "In scopul ...."
Pe pagina a 2-a a certificatului de urbanism, la rubrica REGIMUL TEHNIC ce scrie? "Se permite separarea bransamentului de apa......." "Prezentul certificat de urbanism poate fi utilizat in scopul declarat pentru ......." SPUNETI CE E SCRIS IN CERTIFICAT SI IN AUTORIZATIE CA SA VEDEM DACA INCLUDE INTREAGA LUCRARE PENTRU REALIZAREA BRANSAMENTULUI SAU NUMAI SECTIUNEA REALIZATA DE APA NOVA.

Neavand receptia lucrarilor facuta, banuiesc ca ApaNova nu v-a inmanat actele bransamentului (avizele luate si autorizatia de construire). Dar certificatul de urbanism, macar in copie il aveti?
Va sugerez sa solicitati o copie a actelor aferente bransamentului, de la ApaNova, in special certificatul de urbanism, autorizatia de construire si avizele luate. E important avizul ISC.

Daca va reclama cineva, o va face la ISC si va vor cere actele care sa dovedeasca lucrarea.

Din punctul meu de vedere, Primaria a invocat art. 3 (1) b) in mod eronat, ca fiind necesara autorizarea pentru lucrari de bransament individual la utilitati in temeiul acestui art.
Primaria echivaleaza semnificatia termenul de "lucrari de construire, .... etc., la constructii" cu semnificatia termenului de "lucrari de construire, .... etc., privind bransamente si racorduri la retele de utilitati" .
Lucrarile de construire privind bransamente la retele de utilitati nu sunt acelasi lucru cu lucrarile de construire la imobil. Caci proprietarul poate realiza o lucrare de construire, reconstruire, modificare etc. la bransamentul, la reteaua de utilitati, fara a construi, reconstrui, modifica etc. imobilul respectiv, structura acestuia, fara a afecta constructia in sine.

c) lucrari de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare si reabilitare privind caile de comunicatie de orice fel, drumurile forestiere, lucrarile de arta, retelele si dotarile tehnico-edilitare, bransamente si racorduri la retele de utilitati, lucrarile hidrotehnice, amenajarile de albii, lucrarile de imbunatatiri funciare, lucrarile de instalatii de infrastructura, lucrarile pentru noi capacitati de producere, transport, distributie a energiei electrice si/sau termice, precum si de reabilitare si retehnologizare a celor existente;

Necesitatea, legalitatea autorizarii se pune in discutie in conditia in care pentru realizarea instalatiilor interioare ale bransamentului, va fi necesara modificarea, recompartimentarea spatiilor interioare ale imobilului condominiu. Si aceasta in masura in care Legea 50/1991 impune autorizarea acestui tip de lucrare. Eu nu am de unde sa stiu, trebuie sa apara in proiect
daca se fac schimbari asupra constructiei. In cazul in care trebuie facute aceste schimbari, certificatul de urbanism se va solicita nu pentru bransament la apa, ci pt interventia respectiva asupra constructiei (gen reconstruire, modificare, recompartimentare etc.).
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2018
-ELLA-, utilizator
Buna seara!
Aduc in atentia celor interesati modificarile legislative ce urmeaza a intra in vigoare, care reglementeaza lucrarile de constructii:

REGULAMENTUL PRIVIND CONTROLUL DE STAT AL CALITATII IN CONSTRUCTII este actul normativ adoptat in 5.07.2018 ce va intra în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

[ link extern ] -
Controlul de stat al calităţii în construcţii se exercită de către personalul cu atribuţii de control şi inspecţie din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) şi din cadrul instituţiilor prevăzute la art. 34 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii (republicată, cu modificările ulterioare), prin structurile proprii de control ale acestora.
În condiţiile în care se constată încălcarea dispoziţiilor legale şi a cerinţelor privind asigurarea calităţii în construcţii, personalul cu atribuţii de control şi inspecţie poate dispune măsuri de remediere, poate aplica sancţiuni sau, după caz, poate dispune chiar oprirea executării lucrărilor realizate necorespunzător.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecinul meu nu își achită facturile restante la apanova și se pare că vom ajunge la debranșare deși eu sunt cu plata la zi. ce este de făcut în acest caz? speed_1978 speed_1978 buna ziua.ce este de facut in cazul in care vecinul meu(curte comuna,eu parter el etaj) nu isi achita facturile restante la apanova si se va ajunge conform ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am o problemă. rețelele situate pe domeniul public, ... corbumihai77 corbumihai77 Bună ziua. Am o problemă. Rețelele situate pe domeniul public, au vreo restricție/condiționări?? Mă refer la rețeaua de apă interioara care va fi ... (vezi toată discuția)
Racord separat apa nova andreeamira andreeamira Va scriu in speranta ca ne-ati putea ajuta cu un sfat in privinta problemei cu care ne confruntam. Situatia sta in felul urmator: eu si sotul meu locuim ... (vezi toată discuția)