avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii probleme legate de somajul tehnic
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

probleme legate de somajul tehnic


Am cateva nelamuriri legate de somajul tehnic:
1.O persoana nou angajata la o firma poate fi data din prima luna in somaj tehnic?
2.Unui angajat care a fost in somaj tehnic toata luna sept, iar de la 1 oct a fost transferat la o alta firma si caruia nu i s-a descarcat CO aferent perioadei lucrate, cum i se mai poate rezolva problema acum?
Cel mai recent răspuns: ramona2008 , utilizator 09:17, 23 Noiembrie 2009
1. da
2. in momentul in care si a incheiat socotelile (lichidare) cu fostul loc de munca ar fi trebuit sa i se calculeze toate drepturile salariale.
daca nu s-au calculat poate cere acest lucru
Asta stiam, ca trebuia sa i se calculeze toate drepturile salariale la momentul respectiv, insa nu am fost anuntata la timp de transfer si astfel am ajuns in situatia de fata. Nu-i vorba de suma in sine, eu vreau sa stiu legal daca este vreo problema ca nu apare cu nici o zi sau suma de compensare CO descarcata in statul de plata.
Adica vreau sa fiu cu "hartiile" in regula.

Multumesc!
Buna ziua, am si eu o nelamurire daca ma poate ajuta cineva: pentru anul 2009 perioada pentru care nu se retin contributii angajatilor aflati in somaj tehnic este de 90 de zile lucratoare sau calendaristice?
va multumesc
1. Nu trebuie decat sa cititi cu atentie OUG 28/2009:
Art. 2. -
(1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platite din fondul de salarii, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, pentru o perioada de cel mult 3 luni in anul 2009, in intelesul impozitului pe venit prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

2. Asadar nu este vorba de 90 zile, nici lucratoare, nici calendaristice.
OUG 28/2009 a fost actualizata de Legea 268 din 7iulie2009 si acolo precizeaza cele 90 de zile:
" "Art. 2. - (1) În anul 2009, pe perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, salariaţii ale căror contracte sunt astfel suspendate şi care beneficiază de indemnizaţia de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, prevăzută la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi angajatorii, pentru salariaţii respectivi, sunt scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile."
- de aici cele 90 de zile de care intrebam eu
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic 2010 nastasagabi nastasagabi articolul 2 al Ordonantei 28/2009 privind somajul tehnic se aplica si pentru anul 2010? Daca somajul tehnic incepe in 2009 (decembrie) perioada de 90 zile ... (vezi toată discuția)
Conditii somaj tehnic miraj miraj Am o firma de confectii metalice si 6 angajati - ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa beneficieze de somaj tehnic ptr angajati prin rotatie. ce avantaje ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic gabita2000 gabita2000 Buna ziua, As vrea sa va intreb in primul rand ce inseamna somaj tehnic. Am inteles ca este 75% din salariu? Acest somaj ma afecteaza pe mine in privinta ... (vezi toată discuția)