Buna ziua ,as dori sa stiu si eu sa numai am dubii ,lucrez pe conventie civila de prestari servici cu durata contractului pe o perioada de 1 an si vreau sa il rezilliez ,in circumstantele date de acest loc de munca specific ca am lucrat doar 3 zile si dupaia n-am mai fost contactat de angajator ,as dori sa fac rezilierea contractului deoarece nu am mai putut sta sa astept si am gasit in alta parte pe contract individual de munca !
As mai dori sa stiu ce diferente sunt intre cele doua contracte ma refer daca nu reziliez conventia ,pot lucra pe conventie si contract sau trebuie sa reziliez conventia si cum !
aici nu e problema am luat banii pe munca prestata,da s-ar putea in ciuda programului pe care il am acum sa nu pot sa onorez conventia si de aceea vreau sa stiu cum reziliez conventia si daca trebuie sa depun la sediul firmei o cerere tip sau de mana de rezilierea ei,nu de alta da ma gandesc ca sa nu am probleme si sa ma puna la plata pentru nerespectarea conventiei , de aceea intreb ca sa stiu ce e bine pt mine de facut in momentul de fata ,deoarece ma afectat foarte rau asa zisa criza pe care o simtim toti presupun mai ales noi si aici ma refer cei care suntem in defavoarea lipsei unui servici !
Va multumesc pentru interventie ,si daca ar mai fi ceva de stiut in privinta asta as fi foarte recunoscator sa aflu mai ales ca urmez o facultate de stiinte juridice !
Va multumesc !
Depuneti o cerere prin care anuntati pe beneficiar ca doriti rezilierea contractului de prestari servici ... insa inainte de a solicita aceasta, ar trebui sa vedeti daca in contract este inserat vreun termen in care ttebuie sa solicitati rezilierea contractului.
Avand in vedere faptul ca odata cu publicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2006 in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 788 din 18 septembrie 2006, art. 101 a fost modificat , in prezent Codul muncii nu mai accepta conventia civila sub 2 ore pe zi , asta inseamna ca o conventia civila se incheie intre o persoana juridica si o persoana fizica pentru activitati ocazionale , nu permanente , deci daca dumneavoastra ati incheiat o conventie civila pe un an si nu sunteti persoana fizica autorizata puteti solicita rezilierea contractului , deoarece caracterul repetat al prestatiei il transforma intr-un contract de munca .
Directia Juridica din Ministerul de Finante considera ca o conventie civila se incheie numai cu o persoana autorizata , iar persoanele care muncesc doar pentru o scurta perioada de timp si doar cateva ore pe saptamana se pot angaja prin agenti de munca temporara sau cu timp partial.
Conventie civila se poate face numai pentru activitati desfasurate ocazional si o singura data , nu pentru o activitate care sa prespuna efectuarea unui anumit numar de ore lunar .
În lipsa unor prevederi speciale in Codul Muncii, care sa protejeze angajatul, normele aplicabile in aceasta materie - contrcatul de prestari servicii - ramân cele ale Codului Civil.
Coventie civila
Nicu I.
Conventiile civile se mai pot incheia, in cadrul unei asociatii de propietari, in conditiile in care prin Legea 577/2003 (privind aprobarea Ordonantei de ... (vezi toată discuția)