avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensii

La pensie invalidîtate gr
3 N23 se mai acorda stagiul potențial si punctajul 035 la pct de pensie ?
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2018
atomiviorel2_BT, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 09:00, 4 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 263/2010

Art.76
(2) În situația gradului III de invaliditate, stagiul potențial prevăzut la art. 75 alin. (1) se acordă numai persoanelor prevăzute la art. 74.

Art.75
(1) La stabilirea pensiei de invaliditate se acordă un stagiu potențial, determinat ca diferență între stagiul complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5 și stagiul de cotizare realizat până la data acordării/solicitării pensiei de invaliditate.

Art.74
Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevăzute la art. 68 alin. (1) lit. a) și b), alin. (2), (3) și (4).

Art.68
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5 și care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
a)accidentelor de muncă și bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei și SIDA;

(2) Beneficiază de pensie de invaliditate, în condițiile prevăzute la alin. (1), și persoanele care se află în situațiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. c).
(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, în condițiile prevăzute la alin. (1) lit. a), și elevii, ucenicii și studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale.
(4) Persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă și marii mutilați, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluționare din decembrie 1989, care erau cuprinși într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidității din această cauză, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleași condiții în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.

Art.49(1)
c)a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu potential bellefille bellefille Ce inseamna stagiu potential pentru pensiile de invaliditate de gradul III? (vezi toată discuția)
Pensia de invaliditate ContSters278009 ContSters278009 Va rog sa-mi spuneti cam cu cat se penalizeaza pensia de invaliditate, in functie de ce, si daca aceasta contribuie la vechimea in munca . Va multumesc. (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate elenabianca elenabianca O persoana care dovedeste ca este bolnav ,dar nu este asigurat la CAS , poate iesi la pensie pe caz de boala? (vezi toată discuția)