avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Pentru ce se bat.................?
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Pentru ce se bat.................?

Va rog sa va spuneti parerea in mod decent despre................ Votul pentru "noul Guvern" stau si urmaresc acest circ: aceiasi dresori,aceiasi spectatori apare din cand in cand cate un debutant aruncat in GROAPA CU LEI ,bagat la inaintare pentru a lua suturi din stanga si dreapta , .motive de nemultumire sant o sumedenie;nu sant bani de pensii de salarii,sanatatea e pe ducà cultura a apus de mult,infrastructura nu exista ,NU MAI AVEM NIMIC si totusi ei se lupta inversunat pentru ceva ,Pentru ce se lupta clasa politica ? Desigur cativa vor spune ca sant mereu nemultumit ,stiu asta dar ce nu inteleg este faptul ca ; dupa fiecere BATALIE toti politicieni ies mai puternici nici unul nu vine se declare clar" da am pierdut"ei zic in schimb AM IESIT MAI PUTERNICI poate cu mai multe cotracte pentru clientela politica ,acum sant in joc banii de la FMI pentru a merge inainte ,ar trebuie sa lasam deopate ranchiuna ipocrizia ,manrdria prostului(daca eu nu conduc nici tu nu).EU ASTEPT DE LA POLITICIENI UN VOT PENTRU ROMANIA,pentru cei care si-au pus speranta o data cu votul dat pentru a fi in parlament.cata rabdare vor mai avea si reprezentantii FMI pusi in situatia da a astepta finalul CIRCULUI.
Cel mai recent răspuns: marius cioca , utilizator 22:14, 21 Noiembrie 2009
Campania electorala s- a terminat ieri. Nu stiu daca este corect sa o continuam pe NET. Risc: sun partial de acord cu dvs. Totusi in turul doi consider solutia acceptabila.
marius cioca a scris:

[ link extern ] /
Ca sa va scutesc sa cautati am copiat eu articolul:

Am tot zis ca nu scriu despre politica aici. Nu pentru ca mi se pare un subiect neimportant ci pentru ca nu ma simt in stare. In ciuda modului frivol in care o trateaza toata lumea, politica e un subiect serios. Intr-o societate libera, e chiar cel mai serios. Dar m-au apucat nervii pe tema asta si nu m-am putut abtine. Asadar, dragi cititori (buna asta, nu?) despre alegeri.

Pentru timpurile noastre nici nu se poate un subiect mai serios. Partea proasta este ca numai o mica parte a societatii intelege, ce si cum este cu aceasta nenorocita de politica, care a cazut pe capul nostru ca un blestem.
Alegerile care urmeaza au consacrat intrebarea “te duci la vot?” in locul celei mai normale “cu cine votezi?”. Tonul pe care se pune intrebarea “te duci la vot” este usor tendentios, intrebatorul vrea de fapt sa spuna “ai mila de nemernicii astia si ii bagi in seama?” Mai toata lumea pare ca nu va dori sa faca asta. Nu se mai discuta virtutile (sau prostiile) candidatilor ci masura in care ar trebui sa ne coboram fiintele noastre perfecte atat de jos incat sa mergem sau nu sa punem stampila.

Intrebarile au existat in egala masura, fiecare trecand in frunte functie de situatia existenta. Cu cine sa votez, sau de ce sa merg la vot, ne-am intrebat aproape de fiecare data..
Din nou, ne pozitionam dupa cum ne convine. Din nou, ne credem mai buni decat ei. Din nou privim lumea cu dispret. Pentru a nu stiu cata oara. Ba politicienilor! Ba caraghiosilor! Nu ne dati ce ne trebuie! Ia sa faceti bine voi sa gasiti un candidat frumos, parfumat, destept, fara nici o relatie cu politica dar bun politician, fara rude cu afaceri, fara sa aiba el afaceri, fara sa aiba bani, dar sa nu fie prost imbracat, care sa vorbeasca pe limba noastra dar sa nu fie de la tara, care sa fie puternic dar nu obraznic, sa nu fie nou-venit in joc dar sa nu aiba parinti securisti, sa vorbeasca limbi straine dar sa nu ne priveasca de sus si sa nu foloseasca prea multe neologisme. Sa ii loveasca pe hoti, dar doar pe cei care nu ne plac noua. Sa ii omoare pe nemernici dar nu si pe noi. Sa fie perfect moral, vertical, sa nu faca compromisuri, dar la o adica sa fie bun, sa se descurce, nu ne intereseaza cum. Sa aiba o moralitate impecabila, sa nu-i placa femeile (dar sa nu fie homosexual) sa nu-i placa bautura (dar sa nu fie un scortos plictisitor), sa faca bancuri (dar numai bancuri bune), etc. Ce dracu. Ce-i asa greu?

Si totusi, toate aceste conditii, aparent greu de indeplinit, pot fii reduse substantial daca acesti urmasi Ceausisti ar lasa loc adevaratelor valori ale societati. Aceste valori care sunt intentionat ascune sau obstructionate cu multa grija si oboseala, dar mai ales cu multe costuri pe care le platim doar noi, muritorii de rand.
Iarasi vin si zic: Alegerea, daca e alegere si nu o gluma, se face tot timpul intre doua (sau mai multe) variante neconvenabile. Tocmai acolo apare notiunea de alegere. Altfel e simplu. Ce e mai bine sa fii: bogat, frumos si destept sau sarac, urat si prost? Asta nu e o alegere. Alegerea e atunci cand nu prea ne place nici o varianta dar incercam sa o gasim pe cea mai putin rea. In esenta, “raul cel mai mic” este o definitie a alegerii.

Trebuie sa scapam odata pentru totdeauna de ideea raului mai mic in detrimentul marelui rau. Pentru ca oricat de mic ar fii un rau, tot rau se numeste. Ei, toti cei rai, trebuie obligati democratic, sa lase loc binelui, oricat de mic ar fii el. Romania are acest potential al binelui, dar noi ne-am strecurat prin timp fara sa il luam in seama. Am sa pun si un argument; Acest tur de alegeri are un potential pe care cu sau fara voie il reducem la trei candidati. Trei candidati care in timp si-au "dovedit" neputinta si ineficacitatea, dar ne incapatanam sa ne rezumam la ei, din frica de necunoscut sau alte considerente, lungind astfel boala de care zacem de 20 de ani.
Asa ca, ia miscati voi funduletele voastre pretioase si duceti-va la vot. Da, e nasol. Variantele sunt neplacute. Dar asta e. Sunteti exact ca acei copii razgaiati care daca incepeau sa piarda ziceau ca ei nu se mai joaca. Sunteti ca niste primadone. Vreti aia, vreti ailalta, cand trebuie sa faceti si voi ceva mic, nesemnificativ, NU. Aaaa, e prea mic?. Vreti sa capatati o jucarie mai mare? Considerati ca votul e prea putin semnificativ? Vreti o stampila mai mare? Una de 10 voturi e bine? De 100? Ziceti, ca poate aranjam.
Nu va mai ganditi atat ca nu conteaza, ca nu merita, ca nu are sens, ca voi sunteti deasupra. Altii, muuult mai destepti decat voi si decat mine au determinat ca are sens si conteaza si ca nimeni nu e deasupra. Ia fiti voi cuminti un pic. Si va rog sa nu ma omorati cu argumentele obisnuite. Credeti-ma va rog eu, cunosc toate argumentele pentru care nu mergeti la vot. Singurul pe care il accept e lenea.


Alti mai destepti decat noi, cei care tinem stampila aia mare sau mica, care tinem una sau o suta de stampile, altii care merg la vot sau nu, acei "altii", au interese ascunse, meschine, greu de inteles pentru simplul manuitor de stampila. Cand acesti simpli manuitori, vor invata de care parte trebuie tinuta stampila, ei, acei altii, vor incepe sa-si faca datoria. Pentru asta insa,cei care mai stim cate ceva trebuie sa fim ceva mai duri, prea mult timp am fost buni si blanzi, iar ei ne-au crezut prosti, sau cum le place lor sa spuna, "omul simplu de pe strada".
Imi pare rau ca am copy-paste si ultimul paragraf pe care l- ati extras, este putin cam jignitor formulat, dar se pare ca nu poate nimeni sa scape de atmosfera care s- a creat.
Comentariile dvs. sunt corecte teoretic, dar "raul cel mai mic" este totusi o problema putin falsa. Eventual se poate nuanta in "soutia acceptabila". Doar in 2000(am corectat) a avut intelesul real.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2009
marius cioca, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde fugim de alegerile astea? Ana-Maria  Dutescu Ana-Maria Dutescu Doamne, de ce m-ai pedepsit sa ma nasc in Romania? La 20 de ani de la caderea ceausismului astept cu interes caderea basescismului, am ajuns sa-l vad pe ... (vezi toată discuția)
Geoana sau basescu? new_2009 new_2009 pe cine votam in turul 2? de ce?:D oare care ar fi raul cel mai mic? pentru ca sincer nu traim bine deloc, cel putin noi tinerii #-o (vezi toată discuția)
Cum ar trebui sa fie dreapta politica a romaniei ! Roland Mindrila Roland Mindrila Consider ca dreapta politica din Romania este una slabita, dezbinata si purtata de valul de interese ale unor grupuri de interese restranse care nu accepta ... (vezi toată discuția)